Pored toga što je izuzetno ukusna voćka, trešnja je i izuzetno zdrava. Ona sadrži vitamin C dobar za imuni sistem, folna kiselina za srce i krvotok, kalcijum za kosti i gvožđe za krv. Međutim, najvrednije od svih su biljne boje trešanja, takozvani antocijanidini.
"Pošto tamne trešnje sadrže više boje, one su i zdravije", kaže Bankhofer.
Nemački lekar Ludvig Koh koji je sam patio od kostobolje pokrenuo je 50-tih godina prošlog veka studiju s pacijentima koji pate od reume i kostobolje. Od tada je dokazano da trešnje smanjuju nivo mokraćne kiseline i leče upale.
Trešnja je jedna od tri namirnice koja produžava život a više možete naći OVDE.
Antocijanidini imaju i kozmetičko dejstvo. Oni jačaju vezivno tkivo i sprečavaju nastanak bora tako što uništavaju štetne enzime koje kožu čine starom i naboranom. Trešnja je prirodni lek protiv celulita jer može da spreči njegov nastanak.
Pomoću zaštitnih kiselina i voćnog šećera podstiču rad stomaka, creva i gušterače i time podstiču varenje. Tome doprinosi i bogati udeo balastnih materija.
"Trešnje izbacuju vodu i zato rasterećuju srce i krvotok, aktiviraju jetru i bubrege". Osim toga, bakteriološke supstance u trešnjama sprečavaju stvaranje zubnih naslaga i tako mogu da spreče nastanak karijesa i problema sa desnima.
Miks jabuke i borovnice je odličan recept za mršavljenje, više možete naći OVDE.
Umesto aspirina
Dvadeset trešanja ima 10 puta jače dejstvo od aspirina. A još jedna dobra vest je da ne iritiraju želudac. Bogate su važnim flavonoidima izokvercinom i kvercinom, koji predstavljaju najjače antikancerogene materije.Trešnje su sjajan izvor bora koji u kombinaciji sa kalcijumom i magnezijumom povoljno deluje na zdravlje kostiju i njihovu gustinu. Takođe smanjuju bolove u zglobovima koji se često jajvljaju kod ljudi koji imaju probleme sa artritisom.Ipak trebalo bi da znate da trešnje ne treba da jedete pre ručka jer mogu da uspore izlučivanje sokova za varenje, što naročito otežava varenje mesa. Nakon trešanja ne treba da pijete vodu, a pogotovo pivo ili alkoholna pića.
Trešnja u medicini
Uvarak od trešnjinih peteljki odavna se koristi kao snažan dijuretik koji pomaže kod problema s pritiskom, viškom vode u organizmu i kod bubrežnih oboljenja. U narodnoj medicini koriste se skoro svi delovi trešnjinog drveta, od smole i kore, preko lista, peteljke, koštice i samog ploda.
Njene glavne karakteristike su snažno protivupalno, diuretsko i antioksidativno delovanje. Najnovija saznanja moderne nauke otkrila su neke mehanizme delovanja supstanci kao što su elaginska kiselina, koje se u većim količinama nalaze u trešnjama, višnjama, jagodama i malinama. Upravo ta hemijska supstanca se smatra snažnim antioksidansom koji sprečava oštecenje DNK ćelije i time umanjuje mogućnosti obolevanja od raka.
Kako uzgajati jagode na terasi a da one pri tome budu ukras i za trpezu i balkon vidite OVDE.
Trešnja kao prirodni lek
Protiv bolesti bubrega i mokraćnih organa: preporučuje se čaj od peteljki trešanja. Šaku peteljki trešanja kuvajte u litar vode dva minuta (od trenutka kad voda provri), ostavite da malo odstoji, procedite i nezaslađeno pijte povremeno u gutljajima tokom dana.
Svi mitovi o smrznutom povrću su srušeni a više možete da pročitate OVDE.
Za uklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti: tri puta na dan jedite po 250 g trešanja.
Protiv bubrežnih kamenaca: kašicicu peteljki trešanja prelijte sa 200 g vode ili mleka i kuvajte 1 do 2 minute, ostavite poklopljeno 5 minuta, zatim procedite i pijte tri puta na dan.
Protiv reume: tokom osam dana svakodnevno pijte sok od svežih trešanja tri puta na dan po jednu čašu.
Protiv srčanih smetnji: usitnite 25 g koštica trešanja i stavite u 80 g jake rakije da stoji 10 dana na umerenoj temperaturi, zatim pijte 5 kapljica tinkture dva puta na dan.