Limunada važi za jedno od najpopularnijih osvežavajućih napitaka.Osim toga što osvežava, sadrži veliku količinu vitamina i minerala koji pozitivno utiču na organizam. Međutim, ukoliko priprema i konzumacija nije pravilna, može biti mač sa dve oštrice.
U zavisnosti od načina pripreme limunade razlikovaće se i njen ukus. Postoji mnoštvo recepata, dok svaki od njih ima svoje pozitivne i negativne strane. Stručnjaci su se složili da problem ne leži u njenom sastavu, već u načinu pripreme.
Klasičan način pripreme limunade je mešanje limunovog soka sa vodom, uz šećer,takođe postoje i drugi zaslađivači. Limunada je odlična baza za dodatke poput limete, nane, kisele vode i sl. Takođe, limunade i sokovi od limuna mogu se pripremiti od koncentrovanih rastvora limuna.
Benefiti
Sadrži visok nivo vitamina C i antioksidanata. U jednoj čaši limunade ima dovoljno vitamina C da zadovolji dnevne potrebe odrasle osobe. Odličan je diuretik, te je najbolji saveznik u procesu mršavljenja.
Visok nivo antioksidanata pozitivno utiče na imunitet, čineći ga jačim.
Odlična je za osveženje i hidrataciju, kao i podizanje energije. Dodatak kao što je šećer, daće telu potrebno gorivo, odnosno energiju. Važno je da količina šećera bude umerena i pravilno kontrolisana.
Negativne strane limunade
Previše šećera u limunadi može povećati nivo šećera u krvi, što može dovesti do povišenog krvnog pritiska i dijabetesa. Takođe, šećer igra veliku ulogu u gojaznosti.
Limunska kiselina može izazvati nuspojave u želucu. Gorušica i loše varenje samo su neke od posledica koje limunska kiselina može izazvati.
Visok nivo kiseline i šećera ima negativan uticaj i na zube, mogu znatno oštetiti zubnu gleđ.
Da bi limunada bila što zdravija i da bi se iskoristili svi beneiti koje ima, poželjno bi bilo količinu šećera i dodataka svesti na minimum. Dravi dodaci, kao što je nana uvek su dobrodošli.