Verovatno nikad previše niste razmišljali o kockicama leda kojima u vrućim danima rashlađujete vaše omiljeno piće. Međutim, neka istraživanja su pokazala da u kockicama leda mogu da se nalaze neke odvratne stvari poput bakterija, buđi, raznih prljavština.
Bakterije
Studija iz 2011. godine koja je bila usmerena na kvalitet leda u prehrambenim objektima u Las Vegasu pokazala je da je 77,2 odsto uzoraka leda bilo pozitivno na prisustvo koliformnih bakterija. Uobičajeno je da bakterije koje se akumuliraju u ledomatima kontaminiraju i kockice leda. Restorani koji imaju problema s bakterijama, imaće bakterije svuda i to je neizbežno. Kontaminirani led je problem sam po sebi, ali glavni problem se javlja ako kontaminirane kockice leda dođu u dodir s ostalom hranom, poput mesa, jer se tako zaraza širi.
OVDE pročitajte istinu i mitove o bakterijama.
Buđ
Buđ može da bude najveći krivac za zagađivanje leda. Plesan često može da se nađe u ledomatima u restoranima, ali može da bude prisutan i u frižiderima u našim domovima. Niske temperature u frižiderima otežavaju razvoj buđi. Problem se javlja kad se frižideri redovno isključuju na duže vreme. Vlasnici restorana trebalo bi da frižidere i ledomate temeljno čiste nekoliko puta godišnje, a to bi svako trebalo da radi i kod kuće, pogotovo u vikendicama u kojima se boravi mesec-dva godišnje. Ljudi mogu da imaju reakcije nakon konzumiranja leda koji sadrži buđ.
Kako da se oslobodite buđi u kući pročitajte OVDE.
Sve što se nalazi na vašim rukama
Ako koristite lopaticu za led, a da prethodno niste dobro oprali ruke, čim ispustite lopaticu natrag u led, led postaje zagađen svime onim što se nalazilo na vašim prljavim rukama. Setite se da operete ruke pre jela, ali da li se setite da operete ruke i svaki put kad vaše piće rashlađujete ledom? Verovatno ne, pogotovo u kasnim noćnim satima.
Kako se pravilno peru ruke pročitajte OVDE.
Debra Hafman, mikrobiolog sa Univerziteta u Južnoj Floridi, nakon što je 15-godišnji dečak umro od posledica kontaminiranog leda, što je moglo da bude sprečeno pranjem ruku, izjavila:
"Većina ljudi ne shvata da ako ne peru ruke mogu da uzrokuju smrt. Oni jednostavno ne vide rizik u tome. Neće mirisati čudno, neće izgledati čudno. To su mikroskopski sitne čestice. Ne možete da ih vidite."
Istraživanje iz 2007. godine pokazalo je da je gotovo 20 odsto od 49 restorana i hotela u Čikagu imalo led kontaminiran visokim nivoom fekalne koliformne bakterije.
Zato, perite ruke i redovno održavajte ledomate i frižidere. Zapamtite da ruke mogu da budu izvor bakterija, uključujući i one koje se nalaze u fekalijama.