obratite pažnju

SPREČAVAJU POJAVU TEŠKIH BOLESTI, USPORAVAJU STARENJE: 5 antioksidanasa koje morate da uključite u svoju ishranu!

Da li želite da ostane zdravi i svoje telo održite u odličnoj formi?

Fitnes & Nutricija
10:13h Autor:
SPREČAVAJU POJAVU TEŠKIH BOLESTI, USPORAVAJU STARENJE: 5 antioksidanasa koje morate da uključite u svoju ishranu!
Foto: Shutterstock

Namirnice bogate antioksidansima vam mogu pomoći u tome. Proverite u nastavku kojih pet antioksidanasa je najpoželjnije da uključite u svoju ishranu.

Kurkumin

Ovog antioksidansa najviše ima u kurkumi, popularnom indijskom začinu. Redovna konzumacija kurkumina smanjuje rizik od srčanih oboljenja, raka, Alchajmerove bolesti i pomaže u usporavanju procesa starenja.

Piperin

Piperin ćete najčešće naći u crnom biberu. Konzumiranje piperina pomaže apsorpciji hranljivih materija, jača imuni sistem, smanjuje simptome upala, stabilizuje nivo šećera u krvi i pomaže gubljenju kilograma.

Likopen

Ovo je moćan biljni antioksidans koji se nalazi u crvenom i ružičastom voću i povrću (paradajzu, lubenicama, cvekli…). Likopen poboljšava raspoloženje i štiti organizam od toksina i raznih hroničnih bolesti.

Alicin

Već su naše bake govorile da je beli luk prirodni antibiotik. On, između ostalog, sadrži alicin, koji je poznat po svojim lekovitim svojstvima. Pomaže u borbi protiv prehlade, održava imuni sistem jakim, snižava visok krvni pritisak, poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema i pozitivno utiče na zdravlje kose i kože.

Resveratrol

Resveratrol je još jedan moćan antioksidans koji se nalazi u grožđu i bobičastom voću. On snižava krvni pritisak i ubrzava proizvodnju „dobrog holesterola“ u telu. Istovremeno, ovaj antioksidans održava zdravlje moždanih ćelija i smanjuje simptome brojnih bolesti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs