ČUDO OD BILJKE

ČUPAMO I BACAMO MISLEĆI DA JE KOROV,A OVA BILJKA JE NEVEROVATNO LEKOVITA: Snižava holesterol, oporavlja želudac i jetru!

Spas za mnoge tegobe

Fitnes & Nutricija
Autor:
ČUPAMO I BACAMO MISLEĆI DA JE KOROV,A OVA BILJKA JE NEVEROVATNO LEKOVITA: Snižava holesterol, oporavlja želudac i jetru!
Foto: Shutterstock

Mnogi ni ne slute koliko je maslačak dobar za zdaravlje. U narodnoj medicini se vekovima koristi za bolesti bubrega, lečenje žuči, želuca, creva... Smatra se jednim od najsigurnijih i najvažnijih biljnih lekova za jetru. Gorke materije maslačku imaju i snažno dijuretičko dejstvo.

Mslačak sadrži i kalijum, koji nadoknađuje količinu tog minerala koji se gubi pojačanim mokrenjem. Korenje deluje dijuretički i blago laksativno. Zbog visokog sadržaja insulina maslačak se preporučuje dijabetičarima.

Od maslačk možete naprviti čaj, tinkture ili od listova, koji su bogati vitaminima i mineralima, napraviti salatu.

Najbolje ih je brati u proleće pre nego što biljka procveta, jer nakon toga razvija gorak ukus, koji je mnogima neprijatan. Gorčinu možete da izbegnete i ako jedete samo gornje delove listova. Nakon što maslačak procveta, obično krajem leta, pojavljuju se novi mladi listovi, koji se takođe mogu skupljati.

Stabljike maslačka najbolje su dok biljka cveta. Retko se koriste kao hrana, ali sok isceđen iz njih može da ukloni bradavice. Austrijska travarka Marija Treben stabljike maslačka preporučuje u borbi protiv hronične upale jetre (pet-šest stabljika na dan) i dijabetesa (deset komada na dan). Takve terapije traju tri nedelje, ali nema naučnih istraživanja koja bi potvrdila njihovu efikasnost.

NE POSTOJI NIJEDAN NEGATIVAN ASPEKT: Šta se dešava u ORGANIZMU ako jedete AVOKADO svaki dan?

Maslačak, čaj od maslačka, čaj
foto: Shutterstock

Da biste dobili korenje, birajte biljke stare dve godine. Najkvalitetnije su one sa nepokošenog tla, gde je zemlja bogata i rodna. U tvrđem tlu koren može biti račvast i pretvrd. Korenje ubrano u proleće je slađe od jesenjeg zbog većeg sadržaja fruktoze, ali treba ga ubrati pre nego što cvetni pupoljci postanu veliki jer crpe hranjivu snagu iz korena.

Idealno vreme za sakupljanje korenja je od septembra do februara – tad sadrži najviše inulina, zbog čega mu je i lekovito dejstvo snažnije. Može se jesti sirov, tanko narezan ili pržiti pa upotrebiti za pripremu dodatka za kafu.

Ovako se maslačak koristi u narodnoj medicini:

1. Čaj od maslačka

Dve kašičice korena i/ili listova maslačka prelijte sa 250 ml vrele vode, ostavite da odstoji deset minuta i procedite. Ujutro i uveče popijte po šoljicu, najbolje pola sata pre jela. Preporučuje se protiv bubrežnih tegoba, zadržavanja vode, celulita i gojaznosti.

2. Protiv anemije

Pomešajte jednake delove listova maslačka, koprive i potočarke. Stavite u teglu. Prilikom pripreme čaja kašičicu te mešavine prelijte šoljicom vruće vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Pijte tri šoljice na dan.

OVO POVRĆE JE NAJOTROVNIJE, A SRBI GA OBOŽAVAJU: Puno je pesticida, može ozbiljno da ugrozi zdravlje!

Maslačak
foto: Profimedia

3. Može da reguliše holesterol

Za čaj koji postupno smanjuje holesterol potrebna vam je mešavina jednakih delova korena maslačka, čička i đumbira. Kašiku te mešavine prelijte šoljicom vode, stavite na vatru i kuvajte 20 minuta. Nakon toga sklonite s vatre, dodajte kašičicu plodova ili cvetova gloga, ostavite da odstoji još deset minuta i popijte.

4. Drži šećer pod kontrolom

Pomešajte 30 g korena maslačka, 30 g listova borovnice, 15 g semena komorača i 30 g semena piskavice. Prelijte 1-2 kašičice šoljicom vrele vode i ostavite 10 minuta. Pijte dve do tri šoljice na dan.

5. Učinkovit kod upale jetre

Kod hronične upale jetre treba uzimati 5-6 svežih cvetnih stabljika dnevno u sirovom obliku. Za poremećaje jetre takođe prokuvajte 25 grama listova i istu količinu korena u litri vode pola sata. Popijte jednu šoljicu ovog napitka pre svakog obroka.

6. Ublažav stres i glavobolju

Pola kašičice korena maslačka i pola kašičice kore bele vrbe prelijte šoljicom vode, stavite na vatru i kuvajte 20 minuta. Sklonite s vatre, dodajte pola kašičice kamilice i pola kašičice nane, ostavite da odstoji još deset minuta i procedite.

Maslačak, Koren maslačka, Cvet maslačka, Listovi maslačka
foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs