NAUČNA STUDIJA POTVRDILA

JEDITE OVU NAMIRNICU 4 PUTA NEDELJNO I NE BRINITE ZA SRCE: Smanjuje rizik od smrti kod srčanog i moždanog udara za 50%!

Da biste bili zdravi i sprečili nastanak oboljenja, ne morate iz osnova da mnejate svoj način ishrane. Dobra vest, zar ne?!

Fitnes & Nutricija
19:37h Autor:
JEDITE OVU NAMIRNICU 4 PUTA NEDELJNO I NE BRINITE ZA SRCE: Smanjuje rizik od smrti kod srčanog i moždanog udara za 50%!
Foto: Shutterstock

Vaše srce je jedan od najvitalnijih organa u telu, ali održavanje tog mišića zdravim nije uvek lako. Prema podacima američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti zbog rizičnih faktora kao što su povišen krvni pritisak, fizička neaktivnost i prekomerna konzumacija alkohola u SAD-u svakih 40 sekundi neko doživi srčani udar. Gotovo 30 posto tih slučajeva završi smrtnim ishodom, a oko 50 posto smrti nastupi čak i pre nego što osoba uopšte stigne do bolnice. Međutim, čak i ako doživite srčani udar, postoji jedna namirnica koja može smanjiti rizik za smrt usled njega za čak 50 posto. Riječ je o čili papričici.

Itaijansko istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American College of Cardiology, ispitivalo je uicaj čili papričica na rizik za smrt usled srčanog udara. Naučnici su analizirali podatke više od 22.800 ispitanika, među kojima su bili muškarci i žene koji su u studiju uključeni u periodu između 2005. i 2015. Njihovo zdravstveno stanje praćeno je oko 8 godina, pa je uspoređivano s njihovim navikama u ishrani. Autori studije su otkrili da su osobe koje su redovno konzumirale čili papričice, najmanje četiri puta nedeljno ili više, imale 40 posto niži rizik za smrt od srčanog udara u odnosu na osobe koje su tu namirnicu jele retko.

Snižavaju i rizik za smrt od moždanog udara

Ali, naučnici se nisu zaustavili samo na dobrobitima čili papričica povezanim sa srčanim udarom. Naime, pokazalo se da su osobe koje su ih jele četiri puta nedeljno ili češće imale i 60 posto manji rizik za smrt od cerebrovaskularnih bolesti, poput moždanog udara u poređenju s osobama koje ih nisu redovno konzumirale. Nisu ispitivali zašto čili papričice imaju pozitivan uticaj na zdravlje srca, ali neki stručnjaci smatraju da kapsaicin, aktivni sastojak koji tim papričicama daje ljutinu, može biti glavni razlog.

- Neki podaci pokazuju kako kapsaicinoidi (skupna materija koje uključuju i kapsaicin) mogao imati uticaj na funkciju trombocita (pomažu telu da stvori ugruške kako bi se zaustavilo krvarenje), na ćelije kojima su obloženi krvni sudovi, te na smanjenje insulinske rezistencije - objašnjava dr Džefri Tojtberg, američki kardiolog i profesor kardiovaskularne medicine koji nije bio uključen u istraživanje.

Pozitivan uticaj čili papričica nezavisan je od toga hranite li se inače zdravo ili ne

Dobra vest je i to što ne morate iz temelja promeniti svoju ishranu. Naime, pozitivne posedice konzumiranja čili papričica četiri puta nedeljno ili češće, u vidu smanjenog rizika za smrt usled srčanog i moždanog udara uočene su nezavisno od toga jesu li se ispitanici inače pridržavali pravila takozvane zdrave ishrane. Zaista je zanimljivo da je zaštita od smrtnosti bila prisutna nezavisno od načina ishrane koji su sprovodili ispitanici - rekla je vođa studije dr Marialaura Bonaćio, epidemiolog s Mediteranskog neurološkog instituta u Italiji.

- Drugim rečima, neko se možda drži pravila zdrave mediteranske ishrane, a neko se možda hrani manje zdravo, ali i za jedne i za druge je čili papričica imala jednak zaštitni učinak - dodala je.

Neki se stručnjaci ne slažu da je dovoljno dodati samo čili papričicu inače nezdravom režimu ishrane...

- Iako su čili papričice verojatno zdrave za srce, važno je shvatiti da nije dovoljno iscediti malo ljutog umaka na čizburger i smatrati da ste zaštićeni - upozorava dr Sara Saman, američki kardiolog koja nije bila uključena u istraživanje. Zaključuje savetom da će vas puno dalje na putu prema zdravlju i dužem životu odvesti to da čili papričice učinite samo još jednim delom svoje opšteno zdrave ishrane.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs