Narodna medicina

HIPOKRAT JE SMATRAO DA ČAJ OD NARA ČINI ČUDA ZA ORGANIZAM: Evo kako se pravilno sprema i ispija!

U davna vremena, na Istoku, nar je smatran za kraljevsko voće koje leči mnoge bolesti

Fitnes & Nutricija
15:00h Autor:
HIPOKRAT JE SMATRAO DA ČAJ OD NARA ČINI ČUDA ZA ORGANIZAM: Evo kako se pravilno sprema i ispija!
Foto: Shutterstock

Svi znamo da sok od nara lekovito deluje na srce i krvne sudove, ali da li ste znali da se i kora ovog voća koristi u svrhe lečenja?

Smatra se da koru nara nikako ne treba bacati jer ona suzbija razvoj patogena kod ljudi. Osim toga, kora nara sadrži dosta korisnih mikroelemenata, te ima antiparazitno, antiinflamatorno i antibakterijsko dejstvo, a bori se i protiv infekcija i virusa.

Veoma je važno da znate koji nar da kupite. Dobar nar je onaj koji ima suvu koru i sočan sadržaj. Ljuska nara ne bi trebalo da bude glatka, može da bude čak i malo prilepljena za semenke, kao da je svenula. Ipak, nar mora da bude čvrst na dodir, ali nikako zelen.

Čaj od kore nara:

U razmeri 1: 20 stavite u teglu suvu koru nara i ključalu vodu. Poklopite papirnim ubrusom i ostavite da odstoji pola sata. Procedite i pijte.

Evo kako se koristi ovaj čaj za lečenje raznih bolesti:

1. Uznemirena creva, stomačne probleme

Ukoliko ste dobili dijareju, popijte svež čaj od kore nara. U roku od 10-15 minuta, poremećaj rada creva bi trebalo da nestane. Ako olakšanje ne dođe, trebalo bi da se obratite lekaru i da preduzmete sve potrebne mere.

2. Inflamatorni procesi digestivnog sistema

Čaj od kore nara pomaže kod bolesti kao što su čir na želucu i crevima, zapaljenski procesi u crevima, disbioza. Trebalo bi da znate da se ovaj čaj koristi samo tokom perioda remisije i uz dozvolu lekara, jer može postojati kontraindikacije ili istovremene patologije u kojima upotreba čaja može biti neefikasna.

Proces lečenja se sastoji u tome što čaj od kore nara potiskuje rast patogenih bakterija u celom digestivnom traktu i eliminiše zapaljenske procese. Takođe je poznato da je Hipokrat koristio ovaj čaj za lečenje lezija kože, ogrebotina, manjih povreda. Da biste to uradili, preporučuje se da čistu salvetu navlažite ovim čajem i da je nanesete na ranu.

Kontraindikacije za nar i svež sok od nara su:

  • gastritis kiselosti;
  • hemoroidi;
  • zatvor.

Korisna svojstva nara i kore nara:

Smanjuje pritisak – zrna ploda snižavaju pritisak kod hipertenzije, a osušena kora nara, ako se spremi kao čaj, smiruju povećanu anksioznost, pomažu kod nesanice;

Povećava hemoglobin - u slučaju anemičnih stanja, uzimati sok od nara po pola čaše tri puta dnevno pola sata pre jela, uzimati 2-3 meseca;

Vratite ravnotežu hormona - semenke nara pomažu kod menopauze, bolnog PMS-a, povećavaju hormonsku aktivnost;

Smanjuje šećer u krvi - pomaže kod dijabetes melitusa, 60 kapi soka četiri puta dnevno pre obroka, značajno će smanjiti nivo šećera;

Dezinfikuje usta i usnu šupljinu- isperite razblaženim sokom usta za zapaljenske procese gornjih disajnih puteva, sok ima dezinfekciona svojstva i smanjuje bol;

Uklanja radioaktivne izotope - plodovi nara su korisni za ljude koji rade sa radioaktivnim supstancama ili žive u području sa visokim zračenjem;

Važno je znati! Kora nara sadrži alkaloide - toksične supstance. Ni u kom slučaju ne treba prekoračiti propisanu dozu. Mogu postojati neželjeni efekti kao što su visok krvni pritisak, vrtoglavica, smanjen vid, napadi. Sok od nara sadrži organske kiseline koje uništavaju zubnu gleđ, pa svež sok treba razblažiti vodom.

Lečenje pomoću soka od nara:

1. Za čišćenje tela. Za uklanjanje toksičnih supstanci preporučuje se uzimanje soka od nara u razmacima od tri nedelje. Prva nedelja - pola čaše 3 puta dnevno, druga nedelja - 2 puta dnevno, a treća - 1 put dnevno.

2. Sa uznemirenim stomakom i crevima, anemijom. Uzmite pola čaše tri puta dnevno, preporučuje se da jedete hranu koja olakšava stolicu. Tok lečenja traje 2-4 meseca. Zatim napravite pauzu od mesec dana, pa opet ponoviti.

3. Za prehladu, curenje iz nosa i bol u grlu. Ispirati grlo razblaženim sokom i uzmite malo meda.

4. U slučaju neredovnih menstruacija: Da biste normalizovali hormone, u prvoj nedelji ciklusa popijte čašu razblaženog soka od nara.

5. Sa edemom, stagnacijom žuči. Svaki dan konzumirajte trećinu čaše dnevno.

6. U odsustvu apetita. Pijte pola čaše 15 minuta pre jela.

7. Sa dijabetes melitusom, gastritisom sa niskom kiselošću. Pijte po pola čaše ili čašu tri puta dnevno sa kašičicom meda.

8. Za srčane i vaskularne patologije. Pijte pola čaše soka sat vremena pre doručka, tri meseca.

9. Sa opekotinama kože. Navlažite opekotine sokom od nara razblaženim vodom. Oni će se osušiti, a koža će zarasti ispod formirane kore.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs