Celokupno zdravlje našeg organizma zavisi od naših životnih navika i hrane koju unosimo. Da bismo smanjili rizik od srčanih oboljenja, poželjno je što češće jesti ove namirnice, a nutricionisti objašnjavaju zašto se baš one nalaze na ovom spisku:
Ovsena kaša
Ako želite da dan započnete uz najbolji doručak za srce, domaća ovsena kaša je pravi izbor!
"Ovas je cela žitarica, odličan izvor vlakana, i pomaže da se loši LDL holesterol slabije apsorbuje u krvotoku", objasnila je nutricionistkinja Ejmi Gudrič.
Orašasti plodovi
"Da, sadrže mnogo masti, ali su takođe i prepuni antioksidanata i vlakana. Smanjuju holesterol i upalne procese u telu", rekla je nutricionistkinja Tina Marinačo. Zbog visokog sadržaja kalorija, ako vodite računa o težini, nemojte pojesti više od 30 grama, savetuje ona.
Pasulj
Učinite svom srcu uslugu i jedite pasulj, to je odlična namirnica za srce! Unećete mnogo proteina, a malo zasićenih masti i holesterola.
"Pasulj je pun vlakana i biljnih proteina, kao i sve mahunarke. Smanjuje pritisak i upalne procese u telu", rekla je Gudričova.
Masna riba
"Tunjevina, losos i druge masne ribe trebalo bi jesti dva puta nedeljno. Odličan su izvor omega-3 masnih kiselina, spuštaju trigliceride, pritisak i ukupan holesterol", objasnila je Gudričova.
Bobičasto voće
"Sve bobice su dobar izvor antioksidanata koji nas štite, kao i fitohemikalija koje su povezane sa zdravljem kardiovaskularnog sistema", rekla je dijetetičarka Kolin Kristensen.
Soja
Neprerađena soja je odlična za unos proteina, vlakana, zdravih masti i antioksidanata. Smanjuje holesterol, pritisak, trigliceride i upale u organizmu.
Avokado
Možda vam je lekar rekao da smanjite unos maslaca, ali zdrave masti kao što su one koje sadrži avokado vam se svakako savetuju.
"Avokado sadrži mononezasićene masti koje spuštaju holesterol i smanjuju rizik od bolesti srca, kao i oleinsku kiselinu, omega-9 masnu kiselinu koja smiruje upale. Avokado sadrži i više kalijuma od banane, vitamin K i vlakna", rekla je dijetetičarka Beki Kerkenbuš.