SAZNAJTE

MUČI VAS KISELINA I LOŠE VARENJE?Na ove namirnice morate da zaboravite, ukoliko imate osetljiv stomak. Preporodićete se!

Osobe koje imaju problem sa želucem, poput pojačane želudačne kiseline, trebalo bi da u potpunosti regulišu ishranu. A, na ove nemairnice posebno obratite pažnju!

Nutricija
Autor:
Foto: Shutterstock

Najpre treba izbaciti gazirane napitke, kofein, alkohol, ali i začinjenu, kiselu i ljutu hranu.

Hrana sa niskom ph vrednošću uzrokuje žgaravicu, refluks kiseline i podrigivanje, kao i druge, sa njima povezane zdravstvene probleme.

Začinjena hrana i umaci

PH vrednost čili umaka je od 2.8 do 3.7, zbog čega oni mogu dovesti do iritacije sluznice jednjaka i uzrokovati vraćanje želudačne kiseline. Konzumiranje previše začinjene hrane obično dovodi do žgaravice, zbog čega je savet da budete oprezni s količinom začinjenih proizvoda koju konzumirate.

ljuti sos
foto: Shutterstock

Pića s kofeinom

Čajevi i energetski napici takođe dovode do iritacije sluzokože želuca, pri čemu uzrokuju bolove. Pored toga, napici s kofeinom oslabljuju donji sfinkter jednjaka, što dovodi do vraćanja kiseline iz želuca u jednjak.

crni čaj
foto: Shutterstock

Citrusni sokovi

Ako imate problem sa žgaravicom, izbegavajte citrusno voće. S obzirom da je veoma kiselo, može prouzrokovati dodatne probleme sa želucem.

limunada, limun
foto: Shutterstock

Čaj od nane

Iako često mislimo da nana povoljno deluje na umirivanje stomaka i creva, to se ne odnosi na osobe koje imaju problem sa želucem. Svakodnevno konzumiranje veće količine čaja od nane može dovesti do žgaravice i vraćanja kiseline do jednjaka. Svakako da možete piti određene količine ovog čaja, ali budite oprezni.

čaj, Nana
foto: Thinkstock

Čeri paradajz

Ova vrsta paradajza može biti izrazito kisela, zbog čega bi trebalo da je izbegavate. Ukoliko ipak volite da jedete čeri paradajz, nakon njih možete pojesi jednu mentol bombonu koja podstiče stvaranje sluzi u želucu i na taj način možete umanjiti žgaravicu.

Povrće, čeri Paradajz
foto: Profimedia

Alkohol

S jedne strane alkohol opušta ventil sfinktera, ali s druge strane oštećuje sluznicu jednjaka. Trebalo bi da ga izbegavate u širokom luku ako imate problem sa želucem.

Alkohol, Alkoholna Pića, Kokteli
foto: Shutterstock

Masna i pržena hrana

Masnu i prženu hranu je rizično jesti jer ona dovodi do vraćanja želudačne kiseline do jednjaka, zbog čega ćete imati gorušicu. Savet je da izbegavate pomfrit, čips, sir, punomasno mleko i maslac.

Ćufte, Prženje, Pržena hrana
foto: Shutterstock

Gazirana pića

Mehurići iz gaziranih napitaka se šire po želucu, vrše pritisak na sfinkter i guraju želudačnu kiselinu nazad u probavni trakt.

Gazirani Sok, Gazirana Pića
foto: Shutterstock

Beli luk

Sirov luk je na listi namirnica koje bi trebalo da izbegavate ako imate gorušicu. Ovo se posebno odnosi na beli luk koji može uzrokovati bolove u stomaku.

Beli Luk
foto: Profimedia

Dodaci hrani

Ovo su još neke namirnice koje treba da izbegavate ako imate žgaravicu:

1. Kokosovo ulje

2. Šećer, javorov sirup, obrađeni med

3. So

4. Majonez

5. Žitarice poput kukuruza i pšenice

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...