Detoks plan doktora Oza podrazumeva napitak koji se konzumira svako jutro u toku 5 dana i redukovana ishrana tokom ostatka dana. Ovaj plan ishrane potpuno čisti telo od nataloženih toksina, oporavlja jetru i čisti creva.
Ovaj princip možete ponavljati svaki put kada se osećate umorno. Osim što vraća energiju i čisti telo, ovaj detoks plan topi i kilograme. Kroz 5 dana moguće je izgubiti i do 4 kilograma. Taj gubitak kilograma se uglavnom odnosi na tečnost, ali to je svakao prvi korak ka ciljanoj kilaži.
U ovih 5 dana potrebno je da se odreknete brašna, mlečnih proizvoda, šećera i grickalica. Jelovnik se zasniva na tečnoj hrani uglavnom i na konzumiranju smutija svako jutro umesto doručka.
Doktor Oz je siguran da upravo on igraju klučnu ulogu u izbacivanju toksina. Na taj način ćete uneti dovoljno vitamina i minerala, a nećete opteretiti creva.
Još jedno pravilo koje mora strogo da se poštuje tokom ovih dana je unos najmanje 2 litre tečnosti dnevno i odmah nakon ustajanja potrebno je popiti čašu mlake vode sa sveže ceđenim limunom.
Nadutost i tegobe u varenju često su posledica loše probave. Tako da prelaskom na tečnu hranu omogućujete svom organizmu da se samopročisti.
U roku od 5 dana, dan ćete započinjati zelenim smutijem, a pored njega ćete imati užinu i dva mala obroka.
Recept za zeleni smuti: U blenderu izmiksajte nekoliko listova kelja, peršuna, limun, zelenu jabuka i krastavac.
Petodnevni plana ishrane
Prvi dan
- Doručak: zeleni smuti
- Ručak: smuti od kelja, avokada, kokosovog mleka, dve urme, bademovog putera i malo leda.
- Užina: šaka badema
- Večera: smuti od spanaća, banane, suncoketovih semenki i bademovog meka
Drugi dan
- Doručak: zeleni smuti
- Ručak: paradajz čorba, tunjevina i avokado.
- Užina: šaka badema
- Večera: pileća pljeskavica sa grilovanim povrćem
Treći dan
- Za doručak zeleni smuti
- Ručak: losos i salata
- Užina: krastavac i šargarepa
- Večera: ražnjići od junetine i povrća
Četvrti dan
- Doručak: zeleni smuti
- Ručak: povrće i belo meso
- Užina: nekoliko listova sušene ćuretine
- Večera: salata i tunjevina
Peti dan
- Doručak: zeleni smuti
- Ručak: dva tvrdo kuvana jaja
- Užina: jabuka i puter od kikirikija
- Večera: salata sa ćuretinom, sušenim paradajzom, maslinovim uljem i vinskim sirćetom.