savet plus

IMUNOLOG BORISLAV KAMENOV: Samo ovako možete da očistite voće i povrće od pesticida!

Dokotro Kamenov savetuje i redovno konzumiranje probiotika, ali i da se poveda računa o ishrani

Fitnes & Nutricija
16:39h Autor:
IMUNOLOG BORISLAV KAMENOV: Samo ovako možete da očistite voće i povrće od pesticida!
Foto: Printscreen/youtube/ Novo jutro

Prof. dr Borislav Kamenov, imunolog, pričao je na Pinku o navikama koje razaraju imunitet, suplementima i vitaminima. Komentarisao je i pravilno pranje svežeg voća i povrća kako bi se uklonili pesticidi.

Količina vitamina koje unosimo u obliku suplemenata mora biti regulisana, rekao je on. Neće svakome biti potrebna ista doza a prevelike doze su štetne, ili ih telo jednostavno neće ni apsorbovati.

"To se može proveriti, izdozirati, svi nivoi vitamina mogu biti iznivelisani, to nije neka velika mudrost. Kada je vitamin C u pitanju, on se izluči preko mokraće ali neke tablete možete da dajete koliko hoćete, a da neko ima manjak i dalje. Tu se budi sumnja u kvalitet tih proizvoda, gubi se jačina vitamina. Možete i vitaminom A ili D da se predozirate, ali su to daleko veće doze", rekao je on.

Vitamin D je glavna tema zbog jačanja imuniteta, kao i njegova preporučena doza.

"Ovi koji se truju hranom, umorni su, imaju hronično narušeno zdravlje. Oni imaju trajno nisku dozu i ne uspevaju suplementima da obezbede ni minimum koji štiti organizam od patoloških stanja, sve to treba raščistiti uz konsultaciju s lekarom. Sve može da bude štetno u prevelikoj količini, i voda i mleko, i hleb i so, ali je to sve individualno i mora se kod pojedinca proceniti", rekao je on.

Kada su dodaci ishrani koji nisu tablete u pitanju, prof. dr Kamenov savetuje probiotike.

"Više puta sam pominjao, redovno savetujem pacijentima probiotike. Važni su za jačanje digestivnog trakta, dobre bakterije pomažu imunitet", rekao je on.

Mora se, ponovio je, izbaciti hrana koja nam smeta, za koju osećamo da nam teško "pada".

"Ako smeta mleko kada ga popijete, ako se nadimate, izbacite mleko. Ako vam smeta hleb, promenite hleb koji jedete ili ga zamenite žitaricama i semenkama koje se vekovima koriste. Mi smo se navikli na pšenicu, mnogi mogu i nju da jedu, ali ko ne može, neka ne jede", kazao je on.

"Povrće i voće su prskani, ja savetujem da se drže sat-dva u vodi sa sodom bikarbonom i dobro osuše potom. Hrana koja je prskana mora se dobro očistiti, moramo pokušati da maksimalno očistimo sve štetne supstance. Ima kadmijuma, olova, arsena, to sve dolazi od aerozagađenja a ne od ishrane, toga ima i u našem organizmu", rekao je on.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs