obavezno pročitajte

JEDNA KAŠIKA ove paste sadrži 10% dnevne vrednosti mnogih hranljivih MASTI, vitamina i minerala: Uvrstite je u ISHRANU!

Tahini je pržena mlevena pasta semena susama laganog orašastog ukusa

Fitnes & Nutricija
Autor:
JEDNA KAŠIKA ove paste sadrži 10% dnevne vrednosti mnogih hranljivih MASTI, vitamina i minerala: Uvrstite je u ISHRANU!
Foto: Shutterstock

Ovaj sastojak se posebno široko koristi u azijskoj i mediteranskoj kuhinji, iako je tahini mnogima poznat kao jedan od sastojaka humusa. Čini se da je ova pasta srodna magiji Istoka: pored kulinarskih blagodeti, ima i neverovatne zdravstvene beneficije.

Jedna kašika ove paste sadrži 10% dnevne vrednosti mnogih hranljivih masti, vitamina i minerala. Fosfor i mangan igraju važnu ulogu u zdravlju kostiju, a vitamini B6 i B1 pružaju dodatnu energiju. Mononezasićene masne kiseline obdarene su dragocenim antiinflamatornim svojstvima i značajno smanjuju rizik od hroničnih bolesti.

Sastav sadrži antioksidanse koji se nazivaju lignani. Ove supstance su u stanju da spreče štetne efekte slobodnih radikala i ubrzavaju proces starenja. Takvi radikali su nestabilna jedinjenja, njihove velike količine oštećuju tkiva i čak mogu doprineti razvoju različitih bolesti, uključujući dijabetes i bolesti srca.

Antibakterijska svojstva

Seme susama ima antibakterijska svojstva, a jedna studija je čak pokazala da susamovo ulje može zaceliti rane. Bilo kako bilo, u hladnom vremenskom periodu upotreba paste od tahinija biće posebno dragocena zbog ovih svojstava.

Jačanje nervnog sistema

Neka jedinjenja koja se nalaze u tahiniju mogu poboljšati zdravlje mozga i zaštititi nervne ćelije od oštećenja.

Tahini i gubitak težine

Sva jela sa Tahini pastom pomažu da se dugo utoli osećaj gladi. Dovoljno je dodati malo tahinija u dijetetsku poslasticu - i zadržavajući minimum kalorija, dugo ćete se osećati sitim. Ovaj egzotični sastojak može se koristiti u raznim sosevima, pekarskim proizvodima i jelima sa mesom i povrćem.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs