Ovaj sastojak se posebno široko koristi u azijskoj i mediteranskoj kuhinji, iako je tahini mnogima poznat kao jedan od sastojaka humusa. Čini se da je ova pasta srodna magiji Istoka: pored kulinarskih blagodeti, ima i neverovatne zdravstvene beneficije.
Jedna kašika ove paste sadrži 10% dnevne vrednosti mnogih hranljivih masti, vitamina i minerala. Fosfor i mangan igraju važnu ulogu u zdravlju kostiju, a vitamini B6 i B1 pružaju dodatnu energiju. Mononezasićene masne kiseline obdarene su dragocenim antiinflamatornim svojstvima i značajno smanjuju rizik od hroničnih bolesti.
Sastav sadrži antioksidanse koji se nazivaju lignani. Ove supstance su u stanju da spreče štetne efekte slobodnih radikala i ubrzavaju proces starenja. Takvi radikali su nestabilna jedinjenja, njihove velike količine oštećuju tkiva i čak mogu doprineti razvoju različitih bolesti, uključujući dijabetes i bolesti srca.
Tahini je pržena mlevena pasta semena susama laganog orašastog ukusa