SAVET LEKARA

Stvaraju nelagodu i kiselinu u želucu: Ove namirnice svedite na minimum!

Ove namirnice loše utiču na želudac. Poželjno je da ovu hranu izbacite iz ishrane ili barem smanjite upotrebu

Nutricija 02.02.2021. - 15:53h Autor: stil/narodnilijek.com
Foto: Shuterstock

Kiselina u želucu može biti uzrokovana različitim faktorima. Najčešći okidač za stavranje ovog nelagodnog osećaja u stomaku je nezdrav način života i loše navike u ishrani.

 

Ukoliko se često susrećete sa ovim problemom, probajte da izbacite ili barem svedete na minimum sledeće namirnice: 

 

Začinjena i pržena hrana

 

Začinjena hrana može lako izazvati kiselinu i navodi se kao okidač koji se nalazi na samom vrhu liste ovih namirnica. Odmah iza nje, nalazi se i pržena hrana.

 

Čokolada

 

Čokolada je bogata mastima, kofeinom i kakaom. Ova tri sastojka su glavni uzroci kiseline u želucu.

 

Gazirana pića

 

Soda vam može pomoći da vam olakša probavu nakon teškog jela. Međutim, mehurići gaziranih pića šire se u želucu, a to povećava pritisak i dovodi do kiseline.

Meso

 

Visoki sadržaj trans-masti u crvenom mesu može biti loš za probavu. Umesto masnog mesa, birajte piletinu, ćuretinu i ribu.

 

Sir

 

Punomasni sirevi i maslac mogu da budu okidači pojave kisleine u želucu.

 

Alkohol

 

Piva i vino spadaju u kisele napitke koji stvaraju nelagodu u stomaku.

 

Kafa

 

Šoljica kafe može olakšati glavobolju. Međutim, ona je bogat izvor kofeina, a kofein je jedan od glavnih uzroka kiseline, a naročito ako kafu pijete na prazan stomak.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...