SAVET STRUČNJAKA

Dr Kim Deli: Ove namirnice povoljno deluju na zdravlje srca i krvnih sudova!

Bilo bi dobro da ih uvrstite u ishranu 

Nutricija 14.01.2021. - 15:25h Autor: stil/narodnilijek.com
Foto: Shuterstock

Kroz hranu možemo da unesemo dovoljnu količinu vitamina i minerala. Dobar izbor namirnica je vrlo važan za pravilno funkcionisanje svih organa, a ove najpovoljnije utiču na zdravlje srca, kaže doktor Kim Deli.

 

Ovsena kaša – Rastvoriva vlakna, koja se nalaze u celim zrnima žitarice, dokazano smanjuju nivo lošeg holesterola i rizik od srčanih bolesti.

Crveno vino – Sadrži fenole i resveratrol, flavonoide koji se ponašaju kao antioksidanti u krvotoku i štite krvne sudove, mogu da snize pritisak i povoljno deluje na nivoe dobrog holesterola.

Losos Omega-3 masne kiseline kojih ima u lososu, telo koristi za smanjenje nivoa triglicerida.

 

Pomaže u održavanju pravilne ravnoteže vode u telu: U kojoj hrani tražiti magnezijum i zašto?

srce
foto: Shuterstock


Slatki krompir – Batat je bogat beta-karotenom, vitaminima A, C i E i vlaknima, a svi oni povoljno deluju na zdravlje srca.

Paradajz – Kao prirodni izvor likopena, fitonutrijenta za koji je dokazano da smanjuje rizik od srčanih bolesti, paradajz spada u namirnice koje su neophodne za zdravlje ovog organa.

 

Kivi za zdravlje srca – Brojna istraživanja su pokazala da povećanjem unosa voća i povrća možete poboljšati zdravlje i smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti, dijabetesa i različitih vrsta raka.

 

Crveno voće -Voće koje je crvene boje, bogato je antioksidansima, a najviše likopenom, koji čuva zdravlje srca. Voće kao što je npr. grejpfrut, crvena pomorandža i lubenica, sadrži najveću količinu likopena.

 

 

 

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...