MOĆNO VOĆE

Dokazano najlekovitija voćka: Jedna šaka dnevno uništava ćelije raka, leči jetru i čisti bubrege od toksina!

U rekordnom roku ublažava mnoge zdravstvene tegobe

Fitnes & Nutricija
Autor:
Dokazano najlekovitija voćka: Jedna šaka dnevno uništava ćelije raka, leči jetru i čisti bubrege od toksina!
Foto: Profimedia

U narodnoj medicini ribizla je poznata kao lek koji jača, čisti i ulepšava telo. Bilo da je reč o crvenoj ili crnoj, ona je izvanredan izvor vitamina C, a pored toga sadrži i proteine, jabukovu, citrusnu i tartaričnu kiselinu i gama-linolnu kiselinu.

Bogata je kalcijumom i fosforom. Obiluje vitaminima B grupe (B1, B2, B3 i B6), C, A i K. Crvena ribizla je odličan izvor antioksidansa i minerala koji poboljšavaju kvalitet kože i kose. Pomaže u detoksikaciji tela i tako povećava otpornost organizma na bolesti. Sadrži vitamin C, kao i gvožđe koje pomaže kod anemije. Vitamin C ima i antihistaminska svojstva koja smanjuju delovanje alergena, štiti od bakterija i virusa i olakšava tegobe astme.

Evo koje sve zdravstvene tegobe može da izleči crvena ribizla:

Štiti krvne sudove i kosti

Ribizla sadrži kalijum, koji je važan za zdravlje srca i kvalitetan rad celog organizma. Deluje preventivno na hipertenziju, snižava krvni pritisak i pomaže u smanjenju rizika od moždanog udara.

Ima znatnu količinu vitamina K koji je zadužen za održavanje zdravih kostiju jer reguliše kalcijum u kostima pa se preporučuje i kod osteoporoze.

Sa razlogom se vekovima koristi u narodnoj medicini: Ovo voće sadrži moćne supstance koje uništavaju čak i ćelije raka!

foto: Profimedia

Poboljšava rad digestivnog trakta

Bilo da se jedu sveže bobice ili u obliku soka, ribizla ima odlično laksativno delovanje. Ako se konzumira samo nekoliko dana zaredom, problem zatvora nestaje.

Lekovita svojstva čaja od ribizle:

Široku primjenu imaju i listovi, koji pomažu u lečenju jetre i krvnih sudova.

Pored toga, čaj od listova pomaže u slučaju visokog krvnog pritiska i zapaljenja mokraćne bešike. U lekovite svrhe koristi se i koren crvene ribizle kao lek protiv upale bubrega.

Ujednačuje ten i smanjuje upale

Sastav crvene ribizle pomaže u smanjenju upala, pa se preporučuje osobaam koje imaju problema sa aknama i drugim koznim oboljenjima.

Jača imuitet do maksimuma

Obilje vitamina C čini crvenu ribizlu moćnim saveznikom jakog imuniteta. Samo jedna šaka dnevno će obezbediti dovoljno energije i imuni sistem ojačati do maksimuma.

U ovim slučajevima je crna ribizla moćna:

Sadrži dosta prirodnog pigmenta antocijanina koji ribizu daje boju. Antocijanin se smatra jednim od najmoćnijih prirodnih antioksidansa.

Takođe je bogata taninima, zbog čega je učinkovita u lečenju dijareje. Osim tanina, sadrži i brojne druge gorke tvari koje imaju izuzetno povoljan učinak na zdravlje. Istraživanja su pokazala da crna ribizla suzbija rast ćelija tumora u organizmu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs