Potočarka je prava kraljica salata: Hipokrat je ovu biljku koristio kao lek

Ova biljka je malo zastupljena u ishrani, a neverovatno je ukusna i zdrava

Fitnes & Nutricija
14:47h Autor:
Potočarka je prava kraljica salata: Hipokrat je ovu biljku koristio kao lek
Foto: Shutterstock

O njenoj moći dovoljno govori činjenica da ima znatno više gvožđa od spanaća i duplo više vitamina C od limuna i pomorandže.

Lekovita svojstva potočarke su poznata od davnina, ali je kroz generacije postala zaboravljena i nepravedno zanemarena njena upotreba.

Poznata je kao jedna od najstarijih biljaka čija upotreba seže još u daleku istoriju. Mnogi stari narodi koristili su je u ishrani i lečenju zdravstvenih tegoba. Čak je i otac medicine, Hipokrat, cenio ovu biljku. Preporučivao je za lečenje bolesti pluća, zubobolje i bolesti grla. Osim toga, ova biljka, podiže nivo energije do maksimuma.

Možete je jesti kao salatu, kao prilog sendviču, napraviti od nje supu, obloge ili sok. Potočarka raste uz bistre vode, potoke i jezerca, a možete je i sami uzgojiti. Bere se od maja do novembra.

S obzrom da su je koristili i stari Grci, Egipćani i Rimljani, ne čudi što je nedavno i zvanično proglašena za najzdravije povrće na svetu.

Potočarka zaustavlja i smanjuje oksidativni stres i povećava antioksidacioni učinak. Potočarka utiče na razmenu hemijskih jedinjenja u našem metabolizmu i reguliše poremećaje koji nastaju, što je značajno u pristupu lečenja prirodnim putem.

foto: Shutterstock

Lekovita svojstva:

Ovo povrće čisti krv, osvežava, podstiče apetit i čisti telo od toksina.

Nutricionisti kažu da je odličan izvor gvožđa, kalcijuma, kalijuma, vitamina A, K i C i da je bogata fitohemikalijama koje pružaju organizmu zaštitu od bolesti srca.

Sok potočarke je omiljeno sredstvo za spoljnu upotrebu kod oboljenja kože, kožnih nečistoća, kod ispadanja kose u vidu utrljavanja soka ili stavljanja obloga. Kao oblog od zgnječenih listova koji stavljamo na obolela mesta smanjuje pojavu sunčanih pega na koži te leči šugu i razne kožne nečistoće.

Ujedno se okorelim pušačima preporučuje uzimanje salate od potočarke jer izvrsno deluje i sprečava štetne posledice pušenja.

foto: Shutterstock

Kako se pravi sok od potočarke:

Sastojci:

  • Šaka potočarke
  • 6 dl vode

Svežu biljku potrebno je izgnječiti ili izmiksati u sokovniku i preliti vodom. Ova biljka snažno čisti organizam tako da može dovesti do nadražaja bubrega i mokraćnih puteva, stoga je važno pažljivo je koristiti, a trudnicama se na preporučuje uopšte.

Preporučena doza je jedna čaša na svakih nekoliko dana, ne više od toga.

Sok od potočarke se može primeniti lokalno (spolja) u lečenju bilo koje vrste stanja kože i kose. Samo utrljajte sok na zahvaćena područja ili koristite sok u obliku obloge i možete konačno da rešite problem gubitka kose i mnoge kožne probleme.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs