Šljive su odličan izvor vitamina C, a sušene imaju i znatno manje kalorija. Takođe, one su veoma bogate biljnim vlaknima, koja dokazano regulišu probleme vezane za probavu, kao i stomačne tegobe poput nadutosti, gasova i lošeg varenja.
Pored toga što potpomažu probavu i rešavaju vas stomačnih tegoba, vlakna iz šlive takođe štite i vaš kardiovaskularni sistem, dok vitamin C pospešuje rad vašeg imunog sistema. U kombinaciji sa jabukom, suve šljive daju lekoviti eliksir, koji će smiriti vaš stomak, regulisati probleme sa probavom, ali i delovati preventivno na vaše opšte zdravstveno stanje.
Evo kako da napravite kompot od šljiva i jabuka:
· Suve šlive bez koštice 100 grama
· Jabuke – 4 komada
· Jedan limun
· Kašičica cimeta
· Prstohvat muskatnog oraščića
· Pet kašika žutog šećera
· Dva litra vode
Priprema:
U veliku šerpu sipajte vodu, dodajte limun opran i isečen na kolutove ili kriške, cimet, muskatni orašćić, šećer. Kada voda provri dodajte jabuke, koje ste oljuštili i isekli na kocke i šljive. Kuvajte oko 20 minuta.
Kompot i voće iz njega možete konzumirati tokom celog dana, a držite ga u frižideru, jer vam tako može potrajati nekoliko dana.