Ishrana

Zdrava grickalica: Pistaći kao lek!

Pomažu srcu, sprečavaju dijabetes, odlični su za nervni sistem i stvaraju jak imunološki sistem
Nutricija 04.03.2014. - 14:52h Autor: net.hr
Foto: Thinkstock

Verovali ili ne ali postoje i zdrave grickalice. U grupu zdravih grickalica ulaze i pistaći, a sledi lista zdravstvenih pogodnosti zbog koje ćete ih uvrstiti u grupu namirnice.

 

Zdravlje srca

 

Pistaći dokazano smanjuju LDL ili loš holesterol i povećavaju HDL ili dobar holesterol, nakon vrlo kratkog razdoblja konzumiranja. Bogate su antioksidansima, poput vitamina A i vitamina E. Takođe se bore protiv upale, štite krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Čak i vrlo malo uzimanje ovih orašastih plodova povećava nivo luteina.

 

Pročitajte više o namirnicama koje su zdrave za srce.

 

Sprečava razvoj dijabetesa

 

Konzumiranje pistaća može sprečiti razvoj dijabetesa tipa 2. To je zato što je 60 posto preporučene dnevne vrednosti minerala fosfora sadržano u jednoj šoljici pistaća. Ne samo da fosfor razbija proteine u aminokiseline, takođe pomaže u toleranciji glukoze.

 

 


Šta još sprečava dijabetes pročitajte OVDE.

 

Zdrava krv

 

Pistaći su bogat izvor vitamina B6, koji je neophodan za proizvodnju hemoglobina, proteina odgovornog za dovođenje kiseonika do stanica.

 

Kako da napravite sok koja će vam pomoći da popravite krvnu sliku, pročitajte OVDE.

 

Zdrav nervni sistem

 

Vitamin B6, kojim pistaći obiluju, ima uticaj i na nervni sistem. Vitamin B6 ima ključnu ulogu u stvaranju mijelina, izolacijske ovojnice oko živčanih vlakana koje omogućavaju optimalno slanje poruka između živaca. Takođe pridonosi sintezi serotonina, adrenalina i melatonina te aminokiselina koje smiruju prenos živčanih impulsa kroz živčani sistem.

 

Zdrave oči

 

Pistaći sadrže dve karotenoide kojih nema u većini ostalih orašastih plodova, lutein i zeaksantin. Oni deluju kao zaštitni antioksidansi braneći tkivo od slobodnih radikala. Povezani su sa smanjenim rizikom od razvoja senilne makularne degeneracije, koja je vodeći uzrok oštećenjima vida i stečene slepoće.

 

Oči otkrivaju ako patite od neke bolesti, tekst pročitajte OVDE.

 

Jača imunološki sistem

 

Vitamin B6 važan je i za imunološki sistem. Vitamin B6 pomaže i u održavanju zdravlja limfoidnih žlezda, kao što su timus, slezena i limfni čvorovi, osiguravajući proizvodnju belih krvnih stanica koje štite organizam od infekcija.

 

Sjajna koža

 

Pistaći su sjajan izvor vitamina E, moćnog antioksidansa topivog u masnoći, neophodnog za održavanje integriteta stanične membrane i često preporučivanog za zdravu i lepu kožu. Vitaimn E čini sjajan posao štiteći kožu od UV zračenja, pružajući odbranu od starenja i raka kože.

 

Pročitajte kako da postignete zdrav izgled kože u pet koraka.

 

Dodatni proteini

 

U poređenju sa ostalim orašastim plodovima, pistaći sadrže veću količinu preoteina. Sadržaj masnoća u pistaćima su takođe najniži u odnosu na ostale orašaste plodove.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...