prirodno zlato

Moćno i lekovito laneno seme: Kod problema sa sinusima, bubrezima, holesterolom! Pravo otkriće u lečenju!

Ublažava probleme sa probavnim traktom i bolove u crevima

Fitnes & Nutricija
12:21h Autor:
Moćno i lekovito laneno seme: Kod problema sa sinusima, bubrezima, holesterolom! Pravo otkriće u lečenju!
Foto: Shutterstock

Lan bi prema najnovijim istraživanjima mogao da bude koristan u lečenju poremećaja rada bubrega, smanjivanju holesterola, lečenju ateroskleroze i lakših problema u menopauzi.

Semenke lana bogate su omega 3 nezasićenim masnim kiselinama koje štite od problema sa srcem i cirkulacijom te imaju protivupalna svojstva. Ali, da bi telo moglo da ih iskoristi, semenke moraju da budu sveže mlevene, može i u mlinu za kafu. jer već deset minuta nakon mlevenja njihova hranjivost opada. Kao blagi laksativ delotvorne su i čitave i mlevene semenke, ali bolesnici s osetljivom sluznicom želuca teže podnose mleveno seme. Semenke imaju sluzi koje vlaže te omekšavaju sluznicu creva ublažavajući nadraženi probavni trakt i bolove u crevima. Delovanje počinje nakon nekoliko dana.

Laneno seme takođe deluje protiv upala u usnoj duplji i ždrelu, kao i kod upale sluznice želuca i creva. Za tu namenu treba držati u hladnoj vodi da se sluzi odvoje od semena. Smatra se da fitoestrogeni koji se nalaze u semenkama imaju blagotvorno dejstvo na neke oblike raka dojke i debelog creva. Nova istraživanja ukazuju na to da bi lan mogao biti koristan u lečenju poremećaja rada bubrega, smanjivanju kolesterola, lečenju ateroskleroze i lakših problema u menopauzi. Laneno ulje se kao obloga može koristit kod ekcema, psorijaze i kožnih osipa.

Međutim, obroci od lana nisu preporučljiv obolelima od raka prostate. Ne preporučuje se da se lan kombinuje sa drugim laksativima i preparatima za omekšavanje stolice. Ne upotrebljavajte g tokom trudnoće i dojenja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs