Eliksir mladosti

Usporite proces starenja: Ove namirnice smanjuju tragove umora i čine čuda za zrelu kožu!

Godine štetnog uticaja slobodnih radikala i ubrzan tempo života ostavljaju tragove na koži. Dobra vest je da ova oštećenja možete da sanirate dodavanjem nekih namirnica u ishranu

Fitnes & Nutricija
Autor:
Usporite proces starenja: Ove namirnice smanjuju tragove umora i čine čuda za zrelu kožu!
Foto: Shutterstock

Istraživanje je pokazalo da ishrana koja se bazira na konzumiranjau voća i povrća je najzdravija i najsigurnija metoda za održavanje mladalačkog izgleda. Evo nekih od onih zdravih namirnica koje bi trebalo da dodate ishrani kako bi koža postala blistava:

Narandže i ostalo citrusno voće

Narandže sadrže puno vitamina C, čak oko 85% potrebne dnevne količine za organizam. Poznato je da se vitamin C uspešno bori protiv prehlade, jer ne samo da deluje kao vitamin, već i kao antioksidans koji se bori protiv bolesti i štetnih efekata slobodnih radikala.

Nedostatak ovog vitamina se manifestuje ošećenjem kože. Ona posataje podložnija pojavi modrica, a povrede sporije zarastaju. Istraživanja su pokazala sa vitamin C pojačava proizvodnju kolagena, a dobro je poznato da je on zaslužan za mladoliki izgled kože.

Najbolji način da telu obezbedite dovoljnu količinu vitamina C je da u čašu vode iscedite malo narandže ili isečete par kriški i ostavite ih u vodi preko noći. Ujutru ćete imati spreman eliksir mladosti.

Ginekolog Sara Gotfri, stručnjak za hormone: Kilograme nakupljane zbog hormona, možete da izgubite samo na ovaj način!

Suncokret

Semenke suncokreta su sjajna namirnica koju možete da koristite protiv starenje kože, jer imaju izvanredne hranljive materije.

Obiluju, vitaminom B1, manganom, selenom, fosforom, magnezijumom, vitaminom B6, folatima i niacinom. Ali najdragocenija komponenta koja štiti kožu je vitamin E, koji je pravi borac protiv bora i tragova starenja.

Šargarepa

Šargarepa je prepuna vitamina, uključujući jedan vrlo važan, beta karoten.

Beta karoten zapravo daje šargarepi njenu narandžastu boju. Istraživanje je takođe otkrilo da je beta karoten blagotvoran za mnoge organe, uključujući kožu. Osim što usporava starenje, studije su otkrile da dodatak beta karotena štiti od štetnog uticaja sunčevih zraka.

Za telo iz snova potrebne su vam samo stepenice: Bićete zategnuti i vitki bez imalo muke!

Jaja

Jaja imaju vitamin D, koji se u retko kojoj namirnici može naći, a odličan je saveznik kože. Najbolje njegovo svojstvo je od zaštite od sunca i štetnog uticaja uv zraka. Mnoge osobe su često u deficitu sa ovim vitaminom, pa se konzumiranje jaja preporučuje, naročito kada nastupe zrele godine.

Dermatolozi su utvrdili da je vitamin D neophodan osobama koje boluju od ekcema, psoriaze, vitiliga i ostalih kožnih oboljenja.

Kupine

Sadrže polifenole, vitamin C, vlakana, vitamin K, vitamin A i veliki broj antioksidanata, sve što je neophodno za mladalački i zgled kože.

Ispitivanje dejstva na kožu je pikazalo da polifenoli ne samo da pružaja zaštitu od UV zraka, več pokazuju i značajne anti-inflamatorne, antioksidacijske i anti-DNK štetne efekte.

Imala je 120 kilograma, a danas izgleda bolje nego ikad: Neverovatna transformacija Jelene Dokić! (FOTO)

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs