Narodni lek

Ovaj recept je spasao mog muža: Šećer je sa 12 pao na 6,3! (RECEPT)

Kad svi lekovi za dijabetes nisu pomogli, okrenuli smo se narodnim lekovima

Fitnes & Nutricija
12:28h Autor:
Ovaj recept je spasao mog muža: Šećer je sa 12 pao na 6,3! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Moj suprug ima dijabetes tipa 2. Tok 23. juna 2002. godne, amputiran mu je prst na levoj nozi, a zatim i noga do iznad kolena. Sve zbog dijabetesa.

Koristio je sva lekove koji su mu propisani. Ali kad je i druga noga počela da mu natiče, postali smo očajni. Zatim smo videli članak u novinama i pokušali sa ovim narodnim lekom:

Prvo sam mu natečenu nogu namazala medom, a zatim sam zdrobila 4 tablete aspirina i taj prah utrljala na nogu preko meda. Onda sam ubrala listove od čička, okrenula ih na dole i njima uvila nogu, a preko sam vezala maramu da ih dobro učvrstim. Ovo sam ponavljala dva puta dnevno.

Nakon 5 procedura, otok je spao. Nastavila sam svako veče da uvijam njegovu nogu na ovaj način, pa bi on sa ovakvim oblogom na nozi i prespavao.

Osušila sam listove čička da bih imala dovoljno preko zime. A onda sam ih malo nad vodom poparila i tako "osvežene" stavljala na muževu nogu tokom zimskih dana.

U isto vreme sam mu kuvala i čaj od čička: 1 kašiku suvog korena čička prelijem sa pola čaše kipuće vode, pustim da malo odstoji pa procedim čaj. Dajem mužu da popije ovu tečnost 15 minuta pre jela. Šećer je pao sa 12 na 6,3.

Čičak za lečenje dijabetesa

U narodnoj medicini je pozanto da koren čička leči dijabetes. Eksperimentalno je dokazano da čaj od čička povećava količinu glikogena u jetri, stimuliše formiranje enzima i poboljšava proizvodnju insulina u pankreasu.

Istraživanje ukrajinskog naučnika S.Tomlinina je pokazalo da koren čička daje sjajne rezultate u lečenju dijabetesa.

Recept S. Tomlina:

Potrebno: koren čička, pasulj, lišće borovnice, lišće oraha, 1 l vode.

Priprema: uzmite 4 kašike korena čička, 4 kašike pasulja, 4 kašike suvog lišća borovnice, 4 kašike suvog lišća oraha i litar vode. Sve to prelijte hladnom vodom i ostavite da odstoji 12h. Zatim stavite na ringlu i pustite da provri. Nakon što je ključalo 5 minuta, sklonite sa ringle i pustite da se ohladi 1 sat. Procedite i pijte po 3/4 šolje, 5 puta dnevno i to sat nakon obroka.

Mnoge kulture čičak koriste u ishrani jer su svesni njegovog blagotvornog dejstva.

Pirinač sa listovima čička po starom receptu iz Japana

Potrebno je: 300g svežeg lišća čička; 80 g luka; 50 g pirinča; maslac, 1l vode, so i začini po ukusu.

Priprema: Kada voda proključa dodajte joj pirinač i kuvajte ga dok sasvim omekša. U međuvremenu propržite luk na maslacu, pa mu dodajte sveže lišće čička. Kada se sve ukrčka dodajte pirinač i sve začinite. Kuvajte sve još 2 do 3 minuta, a nakon 15ak minuta možete da poslužite ovo jelo.

U Francuskoj kuhinji čičak se koristi u većini jela. Predlažemo divnu salatu od čička koja se servira svim dijabetičarima:

Potrebno: 100 g korena čička, 50 grama mladog luka, 30 g korena rena; 20 grama mladih listova ribizle, 20 g francuskog senfa, 50 g pavlake, so prema ukusu.

Priprema: Koren čička se prokuva u kipućoj vodi od 5 do7 minuta, zatim se fino isecka i doda iseckanom b Doda se pavlaka i senf, kao i so pa se sve lepo izmeša. Ovakva salata se savršeno slaže uz dinstanu teletinu.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs