NEVEROVATAN UČINAK NA ORGANIZAM

6 razloga zašto je važno da jedete hranu bogatu prirodnim probioticima! (SPISAK NAMIRNICA)

Da li bi trebalo da počnete da jedete hranu bogatu probioticima i zašto?

Kratak odgovor je da, apsolutno ih treba dodati u svoju ishranu! Zapravo, bili biste zapanjeni onim što redovna konzumacija probiotika može promeniti!

Nutricija
17:37h Autor:
Foto: Shutterstock

Mnogi ljudi greše ako veruju da su svi mikroorganizmi loši, ali to je daleko od istine! Postoje i dobri i loši mikroorganizmu, a probiotici su definitivno od onih dobrih. Mnogo se govori o probioticima, koji su tipovi živih mikroorganizama prisutnih u određenim namirnicama. Poznato je da oni pružaju sve vrste koristi za zdravlje, ali šta tačno mogu da učine za vas?

 

Probiotici su prirodna sredstva puna dobrih bakterija koja blagotvorno deluju na našu crevnu floru i po mišljenju naučnika podstiču razvoj dobrih bakterija u crevima. U crevima loše bakterije mogu da prevladaju dobre bakterije koje mogu da se smanje usled upotrebe antibiotika, lekova, trovanja, bolesti ili nezdrave ishrane. Zato je najbolja hrana za nas ona koja je puna dobrih bakterija, a to je mahom prirodno fermentisana hrana.

 

Da li bi trebalo da počnete da ih jedete i zašto? 

 

Kratak odgovor je da, apsolutno ih treba dodati u svoju ishranu! Zapravo, bili biste zapanjeni onim što se redovna konzumacija probiotika može promeniti!

 

Evo nekih stvari koje se dešavaju vašem telu ako unosite probiotike svaki dan:

 

1. Zdravije srce

 

Zdravlje srca je presudno za dug život i za sprečavanje brojnih bolesti. Konzumiranje probiotika svakodnevno poboljšava zdravlje srca na nekoliko načina, a glavni načini su:

 

A) KRVNI PRITISAK

 

Istraživanja su pokazala da probiotici mogu pozitivno da utiču na krvni pritisak, mada je efekat donekle skroman i zahteva značajno doziranje. Trebalo bi da konzumirate probiotike više od dva meseca.

B) HOLESTEROL

 

Probiotici pomažu da se smanje nivoi LDL-a, koji su u suštini "loši" oblici holesterola u telu. To se postiže zahvaljujući nekim bakterijama unutar probiotika koje proizvode mlečnu kiselinu. Ova mlečna kiselina zatim prelazi u stomak, gde pomaže da se razbije žuč. Žuč, koja se prirodno proizvodi u telu, pomaže probavi, ali se takođe sastoji uglavnom od holesterola. Kada žuč putuje, ona može da dospe u krvotok, i tako reapsorbuje kao holesterol. Probiotici pomažu da se to spriječi. Studije su pokazale da konzumiranje probiotičkog jogurta između pola meseca i dva meseca može pomoći da se smanje nivoi LDL za oko 5%. Druge studije ukazuju da probiotici umesto toga podstiču dobre nivoe holesterola, naime HDL.

 

2. Jačanje imuniteta 

 

Negativne bakterije su prvenstveno odgovorne za slab imuni sistem. Probiotici pomažu u uništavanju svih tih loših bakterija, i omogućuju vam da budete zaštićeniji od infekcija i bolesti.

 

3. Bolje zdravlje probave 

 

Najefikasnije stvari koje se dešavaju vašem telu kada jedete probiotike su svakodnevne probavne koristi. Postoji mnogo toga što probiotici mogu da urade za vaš stomak, a evo i nekih od njih: balansiraju nivo bakterija u probavi, olakšavaju simptome digestivnih poremećaja, prevencija dijareje i tretiranje iste, itd.

 

4. Vaša deca imaju manje šanse da imaju alergije

 

Odojčad i deca koja konzumiraju određene vrste probiotika imaju tendenciju da imaju manje ozbiljne simptome ekcema i alergije. Slično tome, trudnice koje konzumiraju probiotike tokom trudnoće imaju tendenciju da imaju decu sa 83% manjim šansama da imaju ekcem u prvih nekoliko godina života. Neke studije takođe donekle sugerišu da probiotici mogu ublažiti tipične inflamatorne reakcije koje doživljavaju oni alergični na mleko i mlečne proizvode. Međutim, i u ovom slučaju, i u slučaju ekcema kod dece, potrebno je više istraživanja da bi se dobio čvrsti zaključak. 

5. Bolje mentalno zdravlje

 

Probiotici ne mogu dospeti u vaš mozak, ali mogu pomoći vašem zdravlju,  i mnoge studije zapravo povezuju probavno zdravlje sa stanjem mentalnog zdravlja. Istraživanja su pokazala da redovna probiotička konzumacija ima veliki uticaj na mentalno zdravlje, raspoloženje i pozitivno razmišljanje.

 

6. Gubljenje težine

 

Redovna probiotička potrošnja, zajedno sa razumnim navikama u ishrani, može pomoći u napredovanju gubitka kilograma na siguran i pozitivan način. Međutim, imajte na umu da vam ne pomažu sve vrste probiotika da izgubite težinu. Na primer, Lactobacillus acidophilus može da uradi suprotno i dovede do povećanja težine. Od sada je potrebno dodatno istraživanje pre nego što možemo napraviti čvrste zaključke o probioticima i gubitku težine.

 

SPISAK NAMIRNICA KOJE SADRŽE PROBIOTIKE: 

 

Majčino mleko – za svaku bebu najvažniji prirodni probiotik koji joj odredjuje zdravlje u budućnosti je majčino mleko. Nema boljeg i ni jedna žena ne bi trebalo da ne doji, jer kroz dojenje detetu daje dugoročno zdravlje. Deca koja se ne doje bivaju bolesnija, dobijaju autoimune bolesti i postaju gojaznija.

 

Najbolja zamena za majčino mleko je magareće mleko jer je najsličnije ljudskom, ili kozje mleko. Ako neka majka ne može da doji onda neka bebi daje prokuvano kozje mleko, pošto je magareće mleko teško naći i ekstremno je skupo.

 

Domaće kiselo mleko – najbolji prirodni probiotik je domaće kiselo mleko od koze, ovce ili krave, stim da ako koristite kravlje mleko to treba da bude kiselo mleko spremljeno od mleka krave koja je pasla travu, jer ima u sebi i Omega 3 kiseline, dok krave sa farmi koje se hrane kukuruzom imaju u mleku Omega 6 kiselinu, što nije dobra varijanta.

 

Mladi beli sir – fantastičan prirodni probiotik, još ako je od životinja koje pasu. Svejedno je da li je to mladi sir od kozjeg, ovčijeg ili kravljeg mleka, stim da su kozji i ovčiji proizvodi uvek poželjniji zbog manje kazeina i laktoze u mleku od krave.

Kozja surutka – čisti jetru, normalizuje rad jetre i balansira krvnu sliku, uz sve to je i odličan prirodni probiotik.

 

Kiseli kupus – najbolji prirodni probiotici se ne mogu zamisliti bez kiselog kupusa. Ne samo da ima vitamin C, gomilu enzima i balastnih materija, kiseli kupus je odličan prirodni probiotik i treba ga jesti redovno tokom jeseni, zime i ranog proleća u vidu salate.

 

Domaći jogurt – sve isto kao i za kiselo mleko, ako možete da napravite domaći jogurt. Ako koristite industrijski jogurt, to će imati neke efekte na mikrobiom ali ne kao domaći jogurt. Jer, prirodni probiotici trebaju da imaju što više sojeva bakterija u sebi a industrijski jogurti to nemaju.

 

Miso pasta (supa) – sjajan prirodni probiotik svojstven japanskoj i kineskoh kuhinji. To je fermentisana soja. Koristite miso kao probiotik, stavljajte ga makar nekoliko puta nedeljno u supu ili variva.

Kombuha – dobar probiotik i to je razlog zašto Kombuha pomaže kod nekih bolesti. Slično deluju i japanski kristali kao prirodni probiotik. Pravite sami kombuhu ili indijske kristale, to su pečurke koje rastu na crnom čaju i fermentacijom šećera stvaraju prijatan kiselkast sok pun zdravih bakterija i mikroelemenata.

 

Kefir – svojevremeno proglašen za najbolji prirodni probiotik na svetu kefir ima neka svojstva (gljivice) koja nisu uvek svima prijatna. Pravite sami kefir ako hoćete da imate najbolje prirodne probiotike u kući.

 

Turšija (bez sirćeta) – domaća turšija pravljena samo sa soli i bez sirćeta je odličan probiotik. Najbolji probiotik su kiseli krastavčići.

 

Stil.kurir.rs

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...