ISPRAVKA: Mešavina belog luka i meda nije najzdraviji prirodni lek i ne leči razne bolesti

Demnatujemo tekst koji smo objavili pod naslovom: "Beli luk i med: 7 dana jedite najzdraviji prirodni lek, preporodite organizam! (RECEPT)", dana 26.05.2019. godine, a koji je sadržao netačne informacije, te se ovom prilikom izvinjavamo čitaocima koje smo doveli u zabludu. Tekst je sada ISPRAVLJEN i unete su tačne informacije.

Fitnes & Nutricija
14:16h Autor:
ISPRAVKA: Mešavina belog luka i meda nije najzdraviji prirodni lek i ne leči razne bolesti
Foto: Profimedia

Izvinjavamo se čitaocima koje smo doveli u zabludu time što smo objavili tekst koji je ocenjen kao PSEUDONAUKA i LAŽNA VEST o tome kako mešavina meda i belog luka leči razne bolesti, što NIJE ISTINA.

Na netačnost ovih tvrdnji ukazao nam je portal Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi, te smo sve činjenice o mešavini meda i belog luka i uklonili, jer nisu naučno dokazane, te nije istina da leči rak i artritis.

Takođe, u našem članku je je bilo navedneo da beli luk u kombinaciji s medom poboljšava cirkulaciju krvi, uravnotežava nivo lošeg holesterola u krvi, smanjuje upalne procese, jača imunološki sistem, ubrzava oporavak nakon prehlade i gripa, pomaže u lečenju gastrointestinalnog trakta, respiratornog sistema i gljivičnih oboljenja, kao i da je koristan protiv kašlja, što isto nije nigde naučno dokazano.

Dakle, beli luk je, kao i brojne druge namirnice, koristan u ljudskoj ishrani i sigurno je da ishrana bogata povrćem i voćem utiče na opšte stanje ljudskog organizma. Ali, nema dokaza da beli luk “leči” ni artritis, ni rak, ni druge bolesti.

Naime, Američki institut za istraživanje raka je istakao da nijedna pojedinačna hrana ili sastojak hrane ne može vas zaštititi od raka. Ali, istraživanje pokazuje da ishrana puna raznovrsnog povrća, voća, integralnih žitarica, pasulja i druge biljne hrane pomaže u smanjenju rizika za mnoge vrste raka. Sa druge strane, artritis je hronično oboljenje za koje i dalje nema leka.

Potrebna su dalja istraživanja kako bi se razjasnili patofiziološki mehanizmi delovanja belog luka, kao i njegova efikasnost i sigurnost u lečenju različitih bolesti.

Izvinjavamo se svim čitaocima koje smo doveli u zabludu prenošenjem netačnih informacija.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs