Da vam praznici ne presednu

Važna pravila za kupovinu i pripremu jaja za Vaskrs: Koliko se kuvaju da ne popucaju, koliko mogu da stoje na sobnoj temperaturi!

Kupujte čista i neoštećena jaja, i obavezno ih pre kuvanja operite mlakom vodom

Nutricija 19.04.2019. - 15:26h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Profimedia

Uskoro ćemo proslaviti najveći hrišćanski praznik Vaskrs, a samo dva dana pre uživaćemo u omiljenom običaju - farbanju jaja.

 

Pored estetike, važno je da vodimo računa i o zdravlju. Kako vaskršnja jaja uglavnom dosta stoje - prvo čekajući od petka do nedelje, a zatim stoje na stolu do se ne pojedu (bar 2-3 dana), prenosimo vam nekoliko najvažnijih saveta za kupovinu:

 

- Ako jaja kupujete na pijaci, obavezno idite rano ujutro, kako biste izbegli jaja koje dugo stoje na štandu, naročito ako je napolju vruće;

 

- Kupujte čista i neoštećena jaja;


- Prikuvanju jaja, najbolje ih je kuvati 12 minuta od trenutka vrenja;

 

Ljubičasta vaskršnja jaja bez muke i veštačkih farbi: Kako da dobijete svetlucavu kraljevsku boju u jednom potezu!

foto: Profimedia

- Ako ne farbate jaja prirodno, odnosno pomoću namirnica jakih boja, kad kupujete boje u kesicama, uzimajte one koje su označene kao prehrambene boje;

 

- Sirova jaja su potencijalan izvor salmonele, piše 24sata.hr, pa se savetuje da ih pre kuvanja i ukrašavanja operete mlakom vodom;

 

- Ofarbajte onoliko jaja koliko ste sigurni da će se pojesti, jer je veliki greh bacati hranu, a naročito vaskršnja jaja;

 

- Jaja koja su ofarbana, neoljuštena i bez oštećene ljuske, a stoje nekoliko sati na sobnoj temperaturi ili su nekoliko puta vađena iz frižidera, trebalo bi da pojedete u roku od jednog do dva dana.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...