Čisti creva

Blago istočnjačke kuhinje: Začin koji ubija sve loše bakterije u hrani, uklanja celutlit i pomaže mršavljenje!

Sečuanski biber se još naziva i kineski korijander, a sastavni je deo azijske kuhinje. Ima limunastu notu koja se dobro kombinuje sa slanim i slatkim jelima

Nutricija 03.02.2019. - 20:43h Autor: punkufer.hr
Foto: Shutterstock

Sečuanski biber je važan začin kineske i indijske kuhinje koji se koristi za začinjavanje slanih i slatkih jela. Osim lagane ljutine nema baš previše veze s klasičnim biberom.

 

Dobija se od dve vrste biljaka iz roda Zantoksilum, zbog čega ima laganu citrusnu notu koja se dobro kombinuje sa pečurkama i mahunarkama, ali i egzotičnim poslasticama.

U narodnoj kineskoj medicini ovaj začin se vekovima koristio kao uništavač loših bakterija, pa je posebno popularan među siromašnijim stanovništvom, koje katkad ne može da bira poreklo i svežinu namirnica.

 

Uz to ljuti začini su poznati i kao "čistači creva", koja čiste od neželjenih gostiju. Novija istraživanja pokazala su da je ovaj začin izvrstan alat u mršavljenju i suzbijanju celulita.

 

Štiti od raka, čuva srce, pun antioksidanata: Ovo je najbolji začin na svetu!

foto: Shutterstock

Kako ga koristiti?


Sečuanski biber u zrnu najbolje je lagano tostirati u tiganju, pa potom samleti. Za začinjavanje jela koriste se samo ljuske, a blistava crna zrna bacaju se jer imaju gorak ukus i teksturu nalik na pesak koja može da upropasti ukus hrane.

Začin se obično dodaje na kraju kuvanja, a posebno se dobro kombinuje sa zvezdanim anisom i đumbirom u pripremi azijskih specijaliteta. U kombinaciji s čilijem u prahu dobija se moćna kombinacija za začinjavanje egzotičnih jela.

Neki tvrde da sečunaski biber u ustima izaziva senzacije slične gaziranim pićima. Nakon konzumacije može se primetiti peckanje, otupelost i lagano "zujanje". Pripazite u doziranju jer ovaj biber ima alkalnu pH-vrednost, pa veće konzumacije mogu da izazovu trnjenje usana.

 

Smanjuje nivo šećera, čuva vas od bakterija, pomaže pri mršavljenju: Ovaj začin je najbolji prirodni lek!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs