Negativan uticaj na zdravlje

Navike koje su jednako loše kao i pušenje: Radimo ih svaki dan!

Izbegnite ih ako želite da sačuvate svoje zdravlje

Nega 04.01.2018. - 18:07h Autor: zena.hr
Foto: Shutterstock

Svi smo jako dobro svesni činjenice da je pušenje jedna vrlo štetna navika koja ima negativan uticaj na naše zdravlje. Ipak, osim pušenja, postoje i druge navike koje mnogi od nas imaju na dnevnoj bazi, a koje mogu biti jednako tako štetne za naše zdravlje.

O kojim je navikama reč, pročitajte u nastavku…

Celodnevno sedenje

Sedenje je izuzetno štetno za naše zdravlje, a sedilački način života današnjem društvu izaziva mnoge probleme. Gojaznost i problemi s kičmom samo su neki od njih. Iako mnogi ljudi zbog posla kojim se bave tu naviku nažalost ne mogu da izbegnu, postoje stvari koje možemo učiniti. Bavite se poslom koji iziskuje višesatno sedenje, fizička aktivnost bi trebalo da vam bude prioritet. Bilo da je reč o hodanju, trčanju ili pak samo svakodnevnoj šetnji, pomoći će vam da ublažite negativne posledice koje sedenje izaziva. Ako sedite na poslu, kod kuće probajte da sedite što je manje moguće i pronađite neku zanimaciju koja će vas držati podalje od stolica i fotelja.

Meso i sir

Životinjske namirnice poput sira i mesa sadrže hormon koji može podstaći rast ćelija karcinoma. Prevelike količine mesa mogu biti izuzetno štetne za naše zdravlje pa ga izbacite sa svog svakodnevnog jelovnika i zamenite ga zdravijim namirnicama kao što su povrće i žitarice. Proteini se, osim u mesu, nalaze i u mahunarkama kao što je grašak, na primer. Istraživanja su pokazala kako grašak sadrži proteine slične vrednosti kao i meso, a nije štetan za naše zdravlje.

Kuvanje na plinskom šporetu

Pripremate li hranu na plinskom šporetu, dobijate dodanu dozu ugljen monoksida, azot dioksida i formaldehida svaki put kad kuvate svoj obrok. Ta tri zagađivača uobičajena su u dimu cigareta, a studija iz decembra 2013. godine otkrila je da se ti zagađivači nalaze u kućama s plinskim šporetima i to u prekomernim količinama. Imate li plinski šporet, svaki put prilikom kuvanja upalite aspirator kako bi što više štetnih gasova izašlo iz vašeg prostora. Ili prosto zamenite šporet indukcijskom pločom za kuvanje.

foto: Shutterstock

Biljno ulje

Ako u kuvanju koristite obično biljno ulje, činite veliku štetu svom zdravlju. Istraživanja su pokazala kako biljno ulje pri kuvanju i prženju ispušta aldehide i policikličke aromatske ugljovodonike, jedinjenja koji se nalaze u dimu cigareta i povezani su supalom disajnih puteva. Zamenite biljno ulje zdravijom alternativom kao što je maslinovo ili pak kokosovo ulje. I uvek koristite aspirator prilikom kuvanja.

Solarijum

Volite biti tamnoputi? Jeste li znali da korišćenje solarijuma može izazvati rak kože? Želite li učiniti uslugu sebi i svojoj koži, radije zadržite beli ten. Zdravlje je ipak važnije od lepote. Želite da imate lepšu i tamniju kožu, jedite više namirnica koje sadrže beta karoten – poput šargarepe i paradajza.

Nedostatak sna

Kvalitetan san vrlo je bitan za održavanje ravnoteže u našem životu, kao i za naše zdravlje. Hronični nedostatak sna može izazvati visoki krvni pritisak, srčani i moždani udar, gojaznost i niz drugih problema. Iz tog razloga je kvalitetna i dovoljna količina sna vrlo bitna. Nemojte pretpostavljati da je umor normalan, jer nije. Ako ne spavate dovoljno ili imate problema sa nesanicom, zatražite stručnu pomoć, jer postoji mogućnost da patite od apneje – stanja koje može izazvati poremećaj sna.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...