Priroda ima rešenje za sve

Čini čuda sa kožnim oboljenjima, svi je imamo kod kuće: Evo kako da koristite ovu biljku! (RECEPT)

Blagotvorno delovanje kamilice poznato je još od doba Egipta, a Rimljani i Grci su je koristili za lečenje raznih kožnih i drugih oboljenja
Nega
18:56h Autor:
Čini čuda sa kožnim oboljenjima, svi je imamo kod kuće: Evo kako da koristite ovu biljku! (RECEPT)
Foto: Thinkstock

Kamilica je jedna od najpoznatijih biljaka za negu kože. Poseduje protivupalna, antifungalna i antiseptička svojstva i smatra se hipoalergenom. Ova biljka takođe deluje na razne kožne probleme poput dermatitisa i alergija, a poseduje i velike količine antioksidansa.

Blagotvorno delovanje kamilice poznato je još od doba Egipta, a Rimljani i Grci su je koristili za lečenje raznih kožnih i drugih oboljenja. Smatra se izuzetno korisnom za ublažavanje mučnine, bolova i upala organizma. Iako postoji nekoliko vrsta kamilice, sve vrste imaju slično blagotvorno delovanje na kožu, zato nećete pogrešiti koju god da koristite. Danas su najpoznatije dve vrste kamilice (rimska kamilica (Anthemis nobilis) – poznata i pod nazivom engleska ili plemenita kamilica i nemačka kamilica (Matricaria recutita) – poznata i pod nazivom "prava" kamilica) i one se najčešće koriste za negu kože, dok se ostalih 3 ne koriste u lekovite svrhe.

Izlečio akne bez odlaska lekaru: Promenio jednu stvar i rešio se muka! (FOTO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Osim za negu kože lica i tela, kamilica može da se koristi za posvetljivanje plave i svetlo smeđe kose i kao regenerator. Kozmetički proizvodi s kamilicom namenjeni su pre svega umirivanju upalnih stanja i za hidrataciju suve kože. Osim toga, čaj od kamilice umiriće nadražen želudac i delovaće kao smirujuće sredstvo za um.

Kamilica takođe blagotvorno deluje na anksioznost, nadraženost i depresiju, pa se preporučuje redovno pijenje blagog čaja za uravnotežen organizam, ukoliko se nađete u stresnom životnom periodu.

Otrovi nestaju iz tela: Samo nekoliko gutljaja za preporod celog organizma! (RECEPT)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Blagodeti kamilice za kožu lica

Ima jako protivupalno delovanje – što čini kamilicu izuzetno delotvornom za osetljivu kožu i tretiranje upaljenih akni. Poseduje antifungalno, antibakterijsko i antiseptičko delovanje. Bogata je antioksidansima – što je čini odličnom za negu svih tipova kože.

Pojačava efekat topikalnih tretmana – pomaže da naneseni proizvod prodre dublje u slojeve kože. Hidrira kožu – smanjuje nadraženost i olakšava napetost kod suve kože. Štiti kožu od slobodnih radikala – smanjuje oštećenja i usporava preterano starenje kože.

Ublažava i pomaže da se zaleče opekotine – odlična je i za negu kože koja se ogulila zbog opekotina od sunca. Prirodno posvetljuje kožu – čime pomaže kod pigmentacija i promena na boji kože. Kamilicu zato možete da koristite u obliku krema, balzama, tonika, eteričnog ulja ili pak da parite lice iznad njenog čaja. Preporučljivo je koristiti prirodnu kozmetiku s dodatkom kamilice jer će tako ona imati najbolji efekat.

Neophodan lek za kožu: Koktel koji podmlađuje i zateže lice! (RECEPT)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako napraviti tonik za lice od kamilice?

Izuzetno jednostavan za napraviti, ovaj tonik će da hidrira i tonira kožu lica. Možete da ga napravite od čaja kamilice u roku od 10 minuta.

Potrebno je: 1 kašika čaja od kamilice (ili dve kesice prirodnog čaja), 1 šolja vode, 1 kašičica limunovog soka (po želji), nekoliko kapi eteričnog ulja nemačke kamilice (po želji), bočica sa čepom za raspršivanje

Priprema: Skuvajte čaj od kamilice tako da zagrejete vodu do vrenja i prelijte čaj u šolji. Kamilicu nikako nije poželjno kuvati, već samo parite tako da je prelijete vrućom vodom. Nakon 10-ak minuta procedite čaj i pustite da se ohladi. Hladan čaj prespite u bočicu s raspršivačem i dodajte par kapi eteričnog ulja. Tonik čuvajte u frižideru do 2 nedelje i protresite pre svake upotrebe. Jednostavno raspršite tonik po licu nakon pranja lica i pre nanošenja kreme. S obzirom da će vam ovakav tonik trajati samo dve nedelje jer ne sadrži konzervanse koji bi sprečili kvarenje, preporučujemo da napravite tonik od hidrolata (cvetne vodice) kamilice.

10 problema koje rešava aspirin: Nije samo zdravlje u pitanju! (RECEPT)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Parenje lica za meku i čistu kožu

Parenje lica pomlađuje i pročišćava kožu jer otvara pore i omogućuje lakše uklanjanje sebuma i nečistoća iz pora. Koža će biti mekša na dodir, a redovnim postupkom parenja osiguraćete prekrasan i zdrav izgled kože.

Potrebno je: čaj od kamilice, velika posuda (šira od vašeg lica), peškir koji će u potpunosti prekriti glavu i posudu

Postupak parenja je jednostavan, a sve što treba da uradite je da skuvate čaj od kamilice, sipate ga u veliku posudu i nagnete se nad njom. Glavu prekrijte peškirom kako ne bi ostalo prostora za ulazak hladnog vazduha. Zatvorite oči i dišite iznad posude 10-ak minuta. Pripazite da para ne bude previše vruća kako ne biste opekli lice.Parenje će takođe da pročisti disajne puteve i sinuse, a preporučuje se da sprovodite postupak jednom nedeljno za najbolje rezultate.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs