Uporne i loše za samopouzdanje

Dlačice na licu: Kad se javljaju i kako ih se rešiti

Ginekološki problemi, povišen nivo testosterona, terapije medikamentima, kao i nasledni faktor, samo su neki od mogućih uzroka za pojavu neženjenih malja na licu
Nega
20:40h
Dlačice na licu: Kad se javljaju i kako ih se rešiti
Foto: Shutterstcok

Mnoge žene se suočavaju sa vidljivim dlačicama na licu, što može izazvati nedostatak samopouzdanja. Postoje različiti uzroci za ovu neugodnu pojavu, pa tako i drugačiji vidovi rešavanja problema. Sledi lista preporuka od strane stručnjaka za smanjenje rasta dlačica.

1. Dlačice na licu mogu da se jave zbog većeg nivoa testosterona u organizmu kao posledica bolesti nadbubrežnih žlezda. Osim ovog problema, poremećaj u radu nadbubrežnih žlezda može da uzrokuje i gojaznost i visok krvni pritisak. Ukoliko imate ove simptome, trebalo bi da se javite endokrinologu, koji će vam dati odgovarajuću terapiju, što će pomoći i kod rešavanja problema maljavosti lica.

2. Različiti ginekološki problemi mogu uzrokovati rast dlačica na licu. Ako pored neželjenih malja imate i menstrualne probleme (kao na primer preobilne ili povremene menstruacije), trebalo bi da se obratite ginekologu za savet.

3. Problem maljavosti može da se javi i usled nekih terapija medikamentima. Nakon što završite sa terapijom, trebalo bi da se porast malja smanji.

4. Ukoliko želite da se rešite neželjenih dlačica, a lekari ne mogu da vam u tome pomognu, stručnjaci ukazuju da je reč o naslednoj predispoziciji koja uzrokuje ovu pojavu. U ovom slučaju, trebalo bi da iskoristite prednosti pojedinih kozmetičkih tretmana. Na primer, možete da probate sa procedurom promene boje dlake, što podrazumeva korišćenje vodonik peroksida ili perhidrola. Njihovom redovnom primenom vaša dlaka će postati lomljiva, tanka i, između ostalog, svetlija, a samim tim i manje vidljiva.

5. Takođe, možete da upotrebite i kremu za depilaciju, namenjenu baš za malje na licu. Druga, bolnija opcija je skidanje uz pomoć voska. Međutim, na ovaj način dlaku uklanjate iz korena, a redovnim tretmanima moguće je da postepeno nestanu ili da se prorede.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

DlačiceLice