Lek

Smilje, cvet koji nikad ne vene: Na čudesan način briše bore! (RECEPT)

Similje je ugrožena vrsta bilja jer je farmaceutska industrija shvativši njegova čudesna dejstva na bore odlučila da ga iskoristi maksimalno
Nega
20:58h Autor:
Smilje, cvet koji nikad ne vene: Na čudesan način briše bore! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Prema Homerovoj Odiseji, heroj Odisej doživio je brodolom na ostrvu i upoznao božanstveno lepu Nausikaju. Tajna njene lepote bila je u večnom ulju, od cveta koji nikada ne vene, čak ni kad se ubere.

Prema mitovima, i grčki bog Apolon na ulazu u Delfe nosio je tijaru od posebnog bilja da podseti svet na svoju besmrtnost. Iako su to samo legende, poznato je da postoji cveće koje ne vene, čak ni kada se ubere.

Reč je o smilju, lat. Helichrysum italicum, našoj domaćoj biljci koja raste u mediteranskim krajevima, na sunčanim kamenjarima.

Dišite bez problema: Sprečite alergiju na ambroziju! (RECEPT)

Raste do visine od 60 cm, ima uske listiće i žute cvetove. Tradicionalno se upotrebljava za tretiranje astme, migrene, jetrenih tegoba i kožnih oboljenja. No ono po čemu je najpoznatije i zbog čega je danas i ugroženo je njegovo delovanje protiv starenja kože.

Kozmetička industrija najveći je potraživač skupocenog ulja smilja kojemu se pripisuju gotovo čudesna svojstva zaceljivanja kože.

Zato se svake godine smilje bere u ogromnim količinama jer je za jednu litru ulja potrebna čak tona svežeg cveta.Sastav i lekovitost smilja

Smilje ima redak hemijski profil koji uključuje snažne protivupalne spojeve alfa, beta i gama kurkumen te neril acetat koji opušta mišiće i deluje protiv grčeva.

Arganovo ulje, nektar lepote: Najbolji saveznik kože, kose i noktiju!

Večno ulje za lepotu

Iako je smilje pogodno za korištenje kod mnogih bolesti, najpopularnije je u upotrebi protiv bora, mrlja i drugih znakova starenja.

Dokazala je to i jedna francuska kozmetička kuća koja je patentirala svoje proizvode sa smiljem. U njihovim istraživanjima: dubina bora smanjila se za 19 %, sveukupni broj bora za 14 %, sveukupna naboranost kože za 38%.

Takođe je ustanovljeno da ulje smilja ima neverojatan antioksidativni potencijal, te snažna kozmetička i dermatološka svojstva koja najviše duguje neril acetatu.

Ricinusovo ulje lek za 25 bolesti: Alergije odlaze kao rukom odnešene!

Ovo su njegove dobrobiti za kožu:

Snažno djeluje protiv slobodnih radikala. Značajno utiče na proizvodnju kolagena. Podstiče promene u tkivu. Podstiče mikrocirkulaciju, a time i detoksikaciju kože. Antiseptički i pročišćavajuće deluje na kožu. Da smilje zaista umanjuje bore i uklanja mrlje i druge nepravilnosti na koži, potvrđuju mnoge recenzije korisnika na internetu, čak i kod žena u zrelijoj dobi. Poseban naglasak je i na blistavosti koju pruža koži. Ulje smilja jedno je od najboljih sredstava protiv podliva i modrica, čak i onih koje sporo prolaze.

Kosa kao griva, oko sokolovo: Pojedite tri kašike dnevno i dogodiće se čudo!

Recepti

Čaj od smilja – univerzalni prirodni lek

Čaj od smilja zaboravljeni je lek za podsticanje izlučivanja žuči i čišćenje jetre. U tom pogledu jednako je delotvoran poput puno poznatijih biljaka artičoke, čička, korena maslačka ili sikavice. Pojačava i lučenje probavnih sokova u želudcu te lučenje probavnih enzima iz gušterače.

Stoga je idealno prirodno rešenje za sve koji pate od problematične probave.

Priprema:

3 velike kašike suvog smilja prelijte s 1/2 litre ključajuće vode. Ostavite preko noći i ujutro procedite. Pijte 3 puta na dan, pre obroka.

Rešenje za kožne probleme

Macerat smilja možete koristiti kod strija, ožiljaka, bora, varikoznih vena, kapilara, ekcema, i psorijaze. Kao prirodno rešenje pomaže kod suve i oštećene kože, ispucale i iritirane kože, opekotina i modrica.

Pripremite macerat na sledeći način: sveže ubrano smilje ubacite u teglu i prelijte ga sa maslinovim uljem, tako da bude ulje dva prsta iznad bilja. Teglu dobro zatvorite i ostavite na toplom i polusenovitom mestu 40 dana.

Umesto maslinovog ulja možete koristiti i makadamijino, suncokretovo, kokosovo, repičino, susamovo i bilo koje drugo stabilno hladno ceđeno ulje.

Mešavina protiv bora

Pomešajte 10 ml ulja ploda divlje ruže sa 5 kapi eteričnog ulja smilja. Koristite redovno ujutro i naveče.

Oprez: Trudnice bi trebale izbegavati eterično ulje i čaj smilja.

Kako sam se rešila bora oko očiju: Žena (48) otkriva drevni turski recept!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs