Istraživanje

Otkriveno: Kako japanke štete stopalima?

U japankama noge izgledaju seksi, slobodno i privlačno. Mnogima su najdraža letnja obuća, no ako preterate sa nošenjem, mogu uzrokovati nekoliko zdravstvenih problema
Nega
01:14h Autor:
Otkriveno: Kako japanke štete stopalima?
Foto: Shutterstock

Osim očiglednog nedostatka zaštite, zbog izloženosti stopala, vaša najdraža obuća može i te kako štetiti vašim stopalima, kostima, tetivama. "Stopala su glavni oslonac celog tela. Ona su baza skeleta", rekla je Jackie Sutera, ortoped iz Njujorka. No, kao i kod svega drugog, važna je umerenost. Naime, ako japanke nosite samo na plažu, a nisu vaše omiljena obuća za baš svaku priliku, ne mogu vam štetiti. Dvoje stručnjaka - Cary Zinkin, ortoped u Deerfield Beach Fla i portparolka Američke organizacije ortopeda, te Jackie Sutera - otkrile su šta se tačno događa vašim stopalima kada obujete japanke.

Zbog tankog sloja tkanine ili gume koji vašu nogu drže uz japanku, dok ih nosite prstima grabite đon i na taj način naprežete mišiće i žile koji zbog napora mogu boleti ili se, čak, upaliti. Hodanje u tankim japankama može uzrokovati i frakture u kostima stopala koje nastaju zbog trajne izloženosti traumi jer nemaju čvrsti oslonac.

Istraživanje Univerziteta u Majamiju iz 2009. godine otkrilo je da par japanki na sebi ima 18.000 bakterija, uključujući opasnu bakteriju stafilokok, ali i neke bakterije iz fekalija. Područje između prstiju koje je nezaštićeno i između kojeg stoji određeni materijal od kojeg je japanka načinjena, takođe se može oštetiti. Kod osetljivije kože može nastati crvenilo pa čak i mehurići. U cipelama sa višim đonom hodaćete drugačije nego kada nosite japanke. Naime, u njima su vam koraci kraći i dodirujete zemlju sa manje vertikalne snage, što može uzrokovati promenu u vašem prirodnom hodu i uzrokovati bolove u celom telu. Zbog japanki vas mogu boleti i pete. Naime, ova obuća dozvoljava peti da se konstantno odiže od cipele i da nije fiksirana, te se vremenom mogu pojaviti bolovi. SavetJapanke koje možete saviti nisu najbolji izbor. Kupujte one sa višim đonom, dakle čvršće. Takođe, kupujte japanke sa anatomskim uloškom, odnosno, barem malom izbočinom na sredini stopala. Osim toga, pronađite model koji ima dodatnu potporu, odnosno, koji ima trakice koje se vezuju oko gležnja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs