Da,e, Zapamtite

KOSA SE FARBA KAD JE ČISTA, A NE MASNA: Najčešće zablude o nezi kose koje vam NIKO DO SAD NIJE OBJASNIO

Retke su žene koje nemaju nedoumice vezane za negu kose.

Nega
Autor:
KOSA SE FARBA KAD JE ČISTA, A NE MASNA: Najčešće zablude o nezi kose koje vam NIKO DO SAD NIJE OBJASNIO
Foto: Shutterstock

Jedne se pitaju šta da urade da ne bude suva, a druge se nerviraju zbog toga što se brzo masti. Plavuše ili devojke koje su vlasi obojile u pastelne nijanse pitaju se kako da kosi daju blistavost i elastičnost. A posebna priča su zablude koje odolevaju vremenu, pa i u 21. veku, da "nije zdravo često prati kosu". Imajući u vidu da ih zaista ima mnogo, frizeri su objasni šta je istina, a šta besmislica.

Kosa
foto: Shutterstock

Suva kosa

Žene ne shvataju da je kućna nega bitnija od odlazaka kod frizera. Čak i kad frizer koristi najkvalitetnije preparate, činjenica je da oni nisu napravljeni od meda i mleka, već od hemikalija. On će vam posle farbanja ili izvlačenja pramenova uraditi tretman pa će kosa izgledati lepo, ali to nije dovoljno. Ono što je najvažnije - morate redovno da je negujete kod kuće!

Šta s masnom kosom?

Perite je! Istina je da se čestim pranjem lojne žlezde više aktiviraju, ali divan je osećaj kad znate da je kosa čista. Šampon treba da bude blag. Postoje ampule kojima se taj problem može rešiti, ali tu mesecima morate da budete istrajni - koriste se bukvalno kao terapija. Nećete postići nikakav efekat ako ih stavite danas, pa nedelju dana zaboravite na nih. Priča "ne treba često prati kosu" ostala je iz davnih vremena, kad su postojali drugačiji higijenski standardi.

pranje kose
foto: Shutterstock

Feniranje ili pegla - šta je gore

Za kosu ni presa ni figaro nisu tako opasni kao feniranje. Feniranjem se kosa kida, jer mnogo puta prelazite preko nje, a peglom ili figarom samo jednom. Sigurno ćete sada reći - toliko se apeluje na žene da ne koriste prese, a vi kažete da nisu tako štetne. Poenta je u tome što žene umeju da preteraju, pa je koriste svakog dana ili vlas njom tretiraju više puta, a to nijedna kosa ne bi izdržala.

Farba li se čista ili prljava

Čista, naravno! Nekada su žene bojile neopranu kosu, jer ih je hidrogen u tom slučaju manje pekao, ali od tada je hemija napredovala pa više nema pečenja. Kada biste farbali kosu u plavo tako da se na jednoj polovini glave boja nanosi na masnu kosu, a drugoj na potpuno čistu, na kraju biste dobili razliku od dva-tri tona.

Frizer, farbanje kose
foto: Shutterstock

Kako se pravilno pere kosa

Ako pri prvom šamponiranju nema mnogo pene, ne dodajte šampon, već nastavite da trljate kosu. Tako ćete skinuti sve nečistoće i masnoću, pa će u drugom nanošenju biti pene. Ako izostane, znači da je kosa bila jako masna, pa je operite još jednom. Šampon dobro isperite, pa stavite preparat za negu.

Što se kosa češće pere, masti se više

To je tačno, ali treba znati da intenzitet mašćenja zavisi i od hormonskog statusa, od toga koliko često dodirujemo kosu, šta jedemo, ali i od toga kakve su vam vlasi. Kovrdžava je uvek suva, pa žene koje je imaju mogu duže da je ne peru, a da deluje čisto. Ravna kosa, pogotovo ako nije farbana, brzo postaje masna. Ponavljamo - kosu treba prati čim se primeti da je prljava. Važno je koristiti blage šampone, ali ne dečje, jer oni isušuju kosu i pravljeni su za vlasi koje nisu farbane. Dečja kosa i dlaka odraslih nisu iste!

Šta posle pranja

Kad kosu isperete, pet do 10 minuta držite masku, a u nju možete da stavite kap makadamijinog ili arganovog ulja. Potom isperite. Posle nekih maski mora da se stavi balsam da bi se dlaka zatvorila, a posle nekih ne. Na samom kraju može kap ulja da se stavi i na krajeve, a zatim se kosa suši.

Kosa
foto: Shutterstock

Stavite malo maske, a kosu ispirajte dugo

Ovde izreka od viška glava ne boli ne pije vodu - kad se pretera, kosa postaje masna, pa mislimo da nije dobra. Dovoljno je onoliko koliko stane na vrh prsta. Da li ćete masku staviti posle svakog pranja - zavisi od stanja u kom je kosa. Ako je oštećena, potrebno je. Kosa posle maske mora dobro da se ispere. Razmišljanje tipa "staviću malo više, za svaki slučaj" nema nikakvog smisla.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs