KAKO IZAĆI IZ CRNE U PLAVU BOJU KOSE? Stručnjaci otkrivaju kako što pre promeniti boju, a ovako izgleda proces

Ako ste se pitali kako što pre izaći iz crne u plavu boju kose, onda ste na pravom mestu.

Nega
10:17h Autor:
KAKO IZAĆI IZ CRNE U PLAVU BOJU KOSE? Stručnjaci otkrivaju kako što pre promeniti boju, a ovako izgleda proces
Kako izaći iz crne u plavu boju kose, Foto: Printscreen Instagram/negin_mirsalehi

Ako ste odlučili da ovog proleća napravite veliki korak odnosno na prelazak iz smeđe u plavu boju kose onda će vam ovi saveti dobro doći. Promena boje kose i prelazak u plavuše nije tako jednostavan proces kao što je na primer šišanje na kratko ili izbor stepenaste frizure ili pak izvlačenje pramenova. Potrebno je da se dobro raspitate o svemu da ne biste u potpunosti upropastili svoju kosu.

Postupak prelaska iz crne u plavu boju kose zahteva vreme i trebalo bi ići korak po korak. Takođe, da ne bi došlo do prevelikog oštećenja kose, najbolje bi bilo da to radite kod frizera.

Kosa
Kosafoto: Profimedia

Pri prvom tretiranju crne kose nije moguće posvetliti kosu za mnogo nijansi. Prvi korak je izvlačenje toplije nijanse koja u sebi ima čokoladne tonove. Tek pri sledećem farbanju kose, koje se preporučuje nakon šest meseci ili godinu dana, možete očekivati pepeljaste nijanse na svojoj kosi, piše makeover.rs.

Postoji više faktora od kojih zavisi koliko će proces same transformacije kose trajati. Tu pre svega mislimo na sledeće:

  • Kvalitet dlake – tanja dlaka mora češće da se hidrira i tretira proizvodima za profesionalnu negu kose.
  • Koliko dugo je tretirana crnom farbom – dugogodišnje farbanje kose u crno zahteva duži proces željene transformacije.
  • Kojom vrstom farbe je tretirana – da li je u pitanju prirodni preparat, poput kane ili profesionalna farba. Ukoliko je kana u pitanju, ni svi koloristi ovog sveta vam ne mogu pomoći J Pročitajte savete profesionalnih kolorista u nastavku teksta.
  • Da li je farbana cela dužina kose u crno ili samo koren pri svakom tretiranju.

Koraci pri prvom posvetljavanju kose

U zavisnosti od toga koliko dugo ste kosu farbale u crno, na koji način ste to radile, kao i stepen oštećenja i vitalnosti kose, proces transformacije će se razlikovati. Usled kompleksnosti samog procesa, mnogi profesionalni frizeri ne nude ovu uslugu. Veoma je bitno da znate da crnu boju kose pri prvom tretiranju možete posvetleti za najviše četiri tona. Ukoliko se uzme u obzir da je crna boja obeležena brojem dva, pri prvom farbanju kose možete je u najboljem slučaju posvetliti do broja šest.

Frizura, Kosa
foto: Shuterstock

Kako izgleda proces

  • Blanširanje cele dužine kose
  • Nijansiranje korena kose bojom koja je najpribližnija prirodnom korenu dlake zbog lakšeg održavanja
  • Ispiranje blanša kada se dobije crvenkasto-narandžasti odsjaj kose
  • Nanosi se preliv za kosu koji u sebi mora da sadrži određenu crvenkastu nijansu
  • Post kolor tretman koji sadrži vitamin E
  • Šišanje krajeva kose
  • Feniranje kose
  • Održavanje prelivom za kosu na mesec dana

Blanširanje kose je osnovni korak kada se odlučite da vašu kosu posvetlite i ofarbate u nešto svetlije nijanse. Postoje dve opcije kada je reč o blanširanju korena ili izrastka. Koren se može farbati u prirodnu boju vaše kose (koja mora biti slična čokoladnoj nijansi o kojoj smo prethodno pisali) ili se cela dužina kose blanšira, ukoliko želite istu nijansu u celoj dužini kose. Farbanje korena kose u prirodnu boju kose će vam pomoći da kosu lakše održavate jer izrastak neće biti jako primetan.

kosa
foto: Instagram / negin_mirsalehi

Verujemo da želite da izbegnete zelenu boju nakon blanširanja (ili ima dama koje su sklone eksperimentisanju?), te je zbog toga bitno da se nakon blanširanja na kosu nanese farba za kosu koja sadrži crvenkastu nijansu. Kao krajnji rezultat prvog tretiranja i kolorizacije kose, ona se može posvetleti za najviše četiri tona.

Rezultat koji možete očekivati je čokoladna nijansa kose. Pri svakom sledećem farbanju, kosa se može dodatno posveteleti ukoliko želite svetlije tonove.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs