Domaća radinost

Napravite sami kantarionovo ulje: Odlično je za upalne procese kože i reumatske tegobe!

Kantarionovo ulje je odlično za kožu, može da se upotrebljava i za masažu. Koristi se za opuštanje mišića i pomaže kod slabije cirkulacije, između ostalog
Nega 08.08.2014. - 22:14h Autor: uspesnazena.com
Foto: Shutterstock

Kantarion je u našem narodu odavno poznat po svom lekovitom dejstvu. Jedna od mogućnosti da koristite lekovitost kantariona tokom cele godine je da napravite kantarionovo ulje. Ulje od kantariona se pravi na jednostavan način, pa evo kako možete i vi da ga napravite kod kuće.

 

Kantarionovo ulje

se uglavnom koristi kod upalnih procesa kože, za lečenje manjih povreda, blažih opekotina, crvenila izazvanog sunčanjem, otoka kod uboda insekata, za masiranje kod reumatskih tegoba, a u ginekologiji se primenjuje u obliku vaginaleta, ili kao uljem natopljen tampon, kao odličan dezinficijens protiv bakterijskih infekcija.

 

Kantarionovim uljem možete da se rešite i žuljeva. OVDE saznajte više o tome.

 

Kako da napravite kantarionovo ulje

 

Kantarion cveta i bere se u leto. Raste samoniklo po livadama, poljima i na obodima šuma. Lako se prepoznaje po žutim cvetovima. Kantarion se bere kad cveta. Secite biljke nožem ili makazama, tako da koren ostane u zemlji za iduću godinu. Ubrane biljke vežite u snop i zakačite negde da prenoće. Biljke se ne peru, pa će na ovaj način insekti i bube da se raziđu, ako su možda na biljkama. Ujutro biljke stavljajte u oprane i osušene tegle, a onda sipajte maslinovo ulje.

 

Preporučuje se da koristite kvalitetno hladno ceđeno maslinovo ulje. Tegle zatvorite poklopcem ili gumicom i papirom. Ostavite tegle tako da odstoje 45 dana. Ulje treba da dobije karakterističnu crvenkastu boju. Nakon tog perioda procedite ulje i iscedite ga iz biljaka. Sipajte ulje u flaše pomoću levka i gaze, a onda odložite na pogodno mesto. Čuvajte na suvom, hladnom i mračnom mestu. Ne treba da ga držite ni na suncu ni u frižideru. Ovako pripremljeno kantarionovo ulje može se koristiti cele godine, do naredne berbe kantariona.

 

Koje su super primene maslinovog ulja saznajte OVDE.

 

Za šta je dobro i kako se koristi kantarionovo ulje

 

Kantarionovo ulje se može koristiti za spoljašnju upotrebu i za jelo. Odlično je za kožu, štiti je i sprečava upalne procese na njoj. Pomaže i neguje osetljivu, suvu i ispucalu kožu. Može da se upotrebljava i za masažu. Koristi se za opuštanje mišića i pomaže kod slabije cirkulacijeUlje od kantariona ne treba upotrebljavati kao zaštitu od sunca, jer je fotoosetljivo i može izazvati promene na koži, ali ukoliko imate opekotine od sunca, onda je korisno.

 

Kako da napravite čudesni melem koji leči mnoge bolesti saznajte OVDE.

 

Kantarionovo ulje je podjednako dobro i za modrice i za zarastanje rana, a maže se i kod ujeda insekata. Nanosi se na lice kao prirodno sredstvo protiv akni, a pomaže i kod reume. Ulje se koristi i za lečenje hemoroida.

 

Kantarion se koristi i u kozmetičkoj industriji, a može da se koristi i za negu kose. Kantarion je dobar za želudac i protiv depresije. Protiv bolova u želucu i za umirenje, potrebno je tri puta dnevno, pola sata pre jela, uz malo tečnosti, popiti 1 kašičicu kantarion ulja ili ga staviti na kocku šećera i sisati.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs