Zakasnili ste sa prevencijom

Posledice opekotina od sunca: Ublažite simptome i prikrijte crvenilo na koži!

Kožu prvo treba ohladiti i umiriti, a zatim adekvatnim preparatima i odećom kamuflirati crvenilo od opekotina
Nega
00:42h Autor:
Posledice opekotina od sunca: Ublažite simptome i prikrijte crvenilo na koži!
Foto: Shutterstock

Najbolji lek protiv opekotina jeste prevencija. Ali, ako ste preterali sa izlaganjem suncu ili niste dobro zaštitili kožu, postoji rešenje.

Kako pravilno zaštititi kožu tokom sunčanja, saznajte OVDE.

Opekotinama od sunca treba dosta vremena da bi nestale, ali do tada ih možete prikriti pomoću nekoliko trikova.

Ohladite kožu

Kožu prvo treba umiriti oblogama od hladnog mleka, a pomažu i ohlađena ovsena kaša i jogurt. Oni deluju protivupalno i ublažavaju natečenost i crvenilo. Unutrašnju upalu smiriće i tablete protiv bolova, ali je zbog mogućih neželjenih reakcija najbolje prethodno posavetovati se sa lekarom.

Ublažite crvenilo

Sledeći korak jeste hidratacija opečenih delova. Koža može lako dehidrirati, pa su joj potrebne kreme koje pomažu u dužem zadržavanju vlage, kao i one na bazi mlečne kiseline. Mlečna kiselina deluje umirujuće, ublažava crvenilo i svrab opekotina. Osim toga, pomažu i preparati sa aloje verom, koji pospešuju zaceljivanje opekotina. Dermatolozi preporučuju preparate u zelenoj nijansi, jer oni najbolje maskiraju crvenilo.

Kako da se rešite opekotina, akni i osipa od sunca, pročitajte OVDE.

Sakrijte crvenilo

Nakon što se koža ohladi i nahrani, možete se našminkati. Teške pudere treba izbegavati, jer će samo dodatno iziritirati kožu. Bolji izbor su lagne teksture i mineralni puderi, naročito na bazi aloje vere. Crvenilo će prekriti žućkasta nijansa pudera, jer će uravnotežiti prirodni ton kože, a kao završni potez preporučuje se nanošenje mat bronzera na obraze. Tako će koža izgledati preplanulo, ali ne i crveno.

Kamuflirajte opečene usne

Crveni ruž bolje je izbegavati, kao i ostale jarke, koralne nijanse, jer će samo naglasiti crvenilo kože. Preporučuje se korišćenje zlatnih tonova, jer će vizuelno zakamuflirati opekotine na usnama.

Napravite domaći balzam sa usne sa mirisom jagoda! Više saznajte OVDE.

Boja odeće

Svetla put je najsklonija opekotinama u ljubičastom podtonu, dok maslinasta koža češće pocrveni. Uz lošu kombinaciju odeće, opekotine se mogu još više videti, pa treba biti oprezan sa odabirom boja. Ako imate svetlu kožu, trebalo bi da izbegavate crvene, narandžaste i žute boje, a tamnija koža crvene, zelene i plave. Takođe, odeća treba da bude lepršava, jer će u suprotnom samo nadražiti kožu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs