Upozoravajuće

Sunčajte se bezbedno: 6 stvari koje niste znali o kremama i sprejevima, a trebalo bi!

Obavezno čitajte deklaraciju na proizvodima za sunčanje zbog toksičnih jedinjenja
Nega
23:08h Autor:
Sunčajte se bezbedno: 6 stvari koje niste znali o kremama i sprejevima, a trebalo bi!
Foto: Thinkstock

Pre nego što se izložite štetnom sunčevom zračenju potrebno je da se dobro raspitate o svakom detalju i shodno tome odaberete adekvatan proizvod za zaštitu kože od sunca.

Sve iznad 50+ nema smisla

Kreme i sprejevi za zaštitnim faktorom štite kožu uglavnom od UVB zraka. Sam zaštitni faktor odnosi se isključivo na UVB zrake, ali ne i na UVA, koji mogu prodirati duboko u kožu, ubrzati starenje i oslabiti imunitet. Da biste se kvalitetno zaštitili od sunca, uvek uzimajte proizvode sa zaštitom od UVA i UVB zračenja. Imajte na umu i da sve više od faktora 50 nema ništa bolju zaštitu od samog faktora 50. Stručnjaci su utvrdili da te oznake zavaravaju kupce i pružaju im samo lažni osećaj sigurnosti.

Kako se najbolje zaštititi od sunca, saznajte OVDE.

Kreme, ne sprejevi

Zaštita u spreju je primamljiva opcija zbog lakog nanošenja, ali i ređe teksture koju takva sredstva imaju, pa brže i upijaju. Ali, mnogo je bolje koristiti kremu umesto spreja - savetuju stručnjaci. Najveća opasnost proizlazi iz udisanja štetnih hemijskih jedinjenja, posebno kod dece. Takođe, sa sprejom je znatno lakše "promašiti" deo kože i ostaviti je nezaštićenu.

Retinil palmitat - obratite pažnju!

Retinil palmitat je oblik vitamina A koji se u kreme dodaje kako bi imale efekat protiv starenja. Ali, brojne studije su pokazale da na koži izloženoj sunčevom zračenju, retinil palmitat može ubrzati oštećenja, lezije, pa i nastanak kožnih tumora. Uprkos tome, oko 30 odsto proizvoda za zaštitu od sunca sadrži ovo jedinjenje, pa je vrlo važno da pročitate deklaraciju i izbegavati takve kreme.

Kombinovana sredstva - NE!

Kombinovana sredstva koja sadrže zaštitu od sunca, ali deluju i kao repelent za insekte nisu dobra ideja - tvrde stručnjaci. Prvenstveno, insekti obično ne napadaju u vreme u kojem se izlažemo suncu, već u večernjim satima. Osim toga, UV zaštitu je potrebno često obnavljati, dok bi ponavljanje nanošenja repelenta moglo dovesti i do trovanja!

Kako do preplanulog tena na prirodan način, pročitajte OVDE.

Ulja za brže tamnjenje

Ovakvi proizvodi su vrlo loša ideja i najbolje ih je u potpunosti izbegavati - savetuju stručnjaci. Čak i ako sadrže nizak SPF faktor, oni nikako ne pružaju dovoljnu zaštitu od štetnog zračenja, čak ni na već tamnoj koži. Najbolje je uopšte ne koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom nižim od 15, kao ni ona koja ne sadrže neki oblik UVA zaštite.

Izbegavajte oksibenzon

Dobra krema koja štiti od UVA i UVB sunčevih zraka ne sme da sadrži oksibenzon. Međutim, oko 56 odsto krema na američkom tržištu sadrži oksibenzon, čija je primarna funkcija da upija ultraljubičaste zrake! Brojne naučne studije potvrdile su da oksibenzon remeti proizvodnju hormona u telu, a zbog oštećenja ćelija povećava i rizik od nastanka raka kože.

Koje simptome raka ne biste smeli da ignorišete, saznajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs