Poštujte ih

Rešite se neprijatnih mirisa: 7 pravila koja morate poštovati da biste se rešili znoja

Maramice mogu biti od velike pomoći, naročito vlažne, a veoma je važno i da nosite odeću od prirodnih materijala, kako bi se znoj što manje stvarao
Nega
13:00h Autor:
Rešite se neprijatnih mirisa: 7 pravila koja morate poštovati da biste se rešili znoja
Foto: Shutterstock

Možda niste znali, ali neprijatan miris ispod pazuha je posledica stvaranja bakterija. Znoj u kombinaciji sa vrućninom stvara idealnu podlogu za razvoj bakterija, koje uzrokuju taj miris koji ne podnosimo.

To je ono što je neizbežno, ali nije nerešivo - ako se pridržavate ovih pravila, rešićete se tog nepoželjnog mirisa zauvek.

Kako da skinete fleke od znoja sa garderobe, saznajte OVDE.

Svakodnevno tuširanje

Prvo i obvezno. A nakon kupanja važno je dobro osušiti područje ispod pazuha, jer bakterije vole kombinaciju toplote i vlage. I najvažnije, koristite suv i čist peškir.

Nosite odeću od prirodnih materijala

Pamuk ili lan su idealni letnji materijali, jer u njima koža može da diše, pa se samim tim i manje znojite.

Koji su najgori materijali od kojih se pravi garderoba, saznajte OVDE.

Hrana i stres

Izbegavajte jaku, začinjenu hranu i klonite se stresa. Kada ste pod stresom, pod pazuhom će se mnogo brže razmnožavati bakterije.

Često pranje pazuha

Kod jako vrućih letnjih dana, pojačanog znojenja i neprijatnih mirisa, možete oprati područje ispod pazuha više puta dnevno, čak i kad ste u velikoj žurbi ili čak u javnom WC-u. Ako ne nosite majicu bez rukava, zavrnite rukave i na majicu sa svake strane zakačite papirni ubrus ili maramice kako vam se odeća ne bi nakvasila. Na brizinu operite sapunom pazuhe i miris u trenutku nestaje.

Redovno brijanje

Uklanjajte dlačice ispod pazuha redovno – tako će biti i manje neprijatnih mirisa.

Zašto profesorka savetuje studente da ne briju pazuh, pročitajte OVDE.

Maramice

Ukoliko ste ceo dan u žurbi i pod stresom, a za pola sata treba da stignete na druženje s prijteljicama ili sa svojim dragim, zavirite u svoju torbicu – ako imate vlažnu maramicu za čišćenje ruku, po mogućstvu antibakterijsku, bebi - maramicu ili bar vlažnu maramicu za skidanje šminke, iskoristite nešto od toga za instant osveženje i rešavanje problema neprijatnog mirisa pod pazuhom.

Ako nemate vlažne maramice, možda imate tečnost za pranje ruku i obične maramice? I to će ukloniti bakterije.

Soda bikarbona

Jedno od najpoznatijih domaćih sredstava za borbu protiv neprijatnog mirisa pod pazuhom je soda bikarbona. Možete je kupiti u bilo kojoj prodavnici u maloj posudici, koju možete nositi i u torbici. Dodajte prstohvat sode bikarbone u malo vode ili na vlažne prste i nanesite ispod pazuha.

Sve namene sode bikarbone u službi lepote možete pročitati OVDE.

Ako ste isprobali sve moguće, a i dalje se ne možete rešiti neprijatnog mirisa ispod pazuha, potražite lekarsku pomoć – proverite da li je sve u redu s vašim bubrezima i jetrom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs