Istraživači ukazuju

Protiv znoja je najbolji dezodorans u stiku

Antiperspirant u obliku stika najbolje deluje na znoj, jer delimično utiče na znojne žlezde da ga ne proizvode, dok ostali dezodoransi samo maskiraju neugodan miris
Nega
20:54h Autor:
Protiv znoja je najbolji dezodorans u stiku
Foto: Thinkstock

Na znoj najbolje deluje antiperspirant u obliku stika, jer delimično utiče na znojne žlezde da ne proizvode znoj, dok ostali dezodoransi samo maskiraju neugodan miris, ukazuju istraživači.

Osim zbog vrućine, osoba se može znojiti i zbog drugih razloga, na šta utiče rad dve vrste znojnih žlezda - ekrine i apokrine.

Ne bacajte garderobu zbog fleka ispod pazuha, već OVDE saznajte kako da je spasite.

"Ekrine su potkožne žlezde i nalaze se po celom telu, proizvode vodenasti znoj da bi održale temperaturu tela i rashladile ga, dok se apokrine nalaze gde se nalaze folikule dlaka, a to su mesta poput glave, pazuha i prepona", objašnjava doktor Vitni Bouv.

Kako da sami napravite prirodni dezodorans saznajte OVDE.

Znoj koji izlučuju apokrine žlezde nije odgovoran za neprijatan miris, već ga izaziva bakterija koju privlači ta vrsta znoja.

Inače, stručnjaci ukazuju da na miris znoja, između ostalog, utiče hrana koja se konzumira, stres koji uzrokuje pojačano znojenje i jedan je od najneprijatnijih mirisa. Dermatolozi smatraju da su antibakterijski sapuni i kupke dobri za uklanjanje neprijatnog mirisa, ali da ne treba preterivati, jer često pranje tim sredstvima na delovima tela koji imaju najintenzivniji miris može da isuši kožu što dovodi do pojačanog znojenja.

OVDE otkrijte koje namirnice smanjuju znojenje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs