PRAVI SE ZA ČAS!

SKIDA GODINE, UJEDNAČAVA TEN: Isprobajte čudesnu masku za lice žena iz Japana! (RECEPT)

Pojam lepote toliko je subjektivan da možemo samo zamisliti kako se razlikuje od zajednice do zajednice širom sveta.

Nega
Autor:
SKIDA GODINE, UJEDNAČAVA TEN: Isprobajte čudesnu masku za lice žena iz Japana! (RECEPT)
Foto: Shuterstock

Svaka regija ima svoj lek za zdravu kožu i kosu, oslanjajući se na raspoloživo bogatstvo isprepleteno s tradicijama i ritualima koje slede generacije. Bilo da se radi o tajnoj mešavini ulja i bilja za bujnu i dugu kosu iz južne Indije ili o kamenčićima i kristalima za lice iz Kine, danas možemo iskoristiti ove očuvane recepture i prilagoditi svojim potrebama.

Možda se pitate zbog čega Japanke imaju tako lepu kožu… U ovoj zemlji je prirodno blistav i gladak ten oduvek bio temelj lepote. Možemo naučiti puno o umetnosti japanske nege kože, a popis se upravo proširio novim rešenjem koje je kako delotvorno, tako i pristupačno, u vidu pirinčane vode. Zapamtite da superhrana za negu kože mora zadovoljiti nekoliko parametara – jer svi želimo da zadržimo mladolik izgled što je duže moguće.

Da bi se to postiglo, vrlo je važna pravilna nega. Jedan od načina da vaša koža izgleda mlađe i zdravije je upravo sastojak koji smo spomenuli. Pirinčana voda puno je učinkovitija nego što mislite, jer pruža mnoge prednosti našoj koži.

1. Pirinčana voda kao sjajan tonik

Sastoji se od inozitola, sastojka koji podstiče protok krvi u koži, što usporava starenje i poboljšava celokupno zdravlje kože. Takođe, sadrži skrob, koji se često dodaje vodi za kupanje kako bi se smanjila upala kože koja svrbi, kao što je atopijski dermatitis. Neki stručnjaci je koriste i za ublažavanje opekotina od sunca i smanjenje fleka. Dokazano je da ima antioksidativno delovanje zahvaljujući elementima ferulne i fitinske kiseline.

2. Pirinač je bogat vitaminom B

B vitamini imaju mnoga korisna svojstva za nokte, kosu i kožu, jer podstiču regeneraciju ćelija kože, što pridonosi mekšoj, jačoj i otpornijoj koži, bez fleka i bora.

3. Pirinač ima snažan učinak protiv bora

Inozitol, sastavni deo pirinča, takođe ima sposobnost podmlađivanja lica smanjujući bore i stimulišući dotok krvi u kožu. Stručnjaci tvrde da pirinač ili pirinčana voda ima potencijal protiv starenja, jer vlaži kožu i daje joj glatki, porcelanski izgled.

Ukoliko u svoju rutinu želite da uključite pirinčanu vodu, stručnjaci preporučuju da prokuvanu pirinčanu vodu sipate u ohlađenu bocu s raspršivačem koju možete koristiti do sedam dana. Tako fermentisana može se dugo čuvati tokom higijenskog skladištenja. Za najbolje rezultate, možete je raspršiti direktno po licu i ostaviti da deluje pola sata ili preko noći kako biste ulepšali ton kože. Pirinčana voda služi kao sredstvo za dvostruko čišćenje lica noću.

Natopite vatu u pirinčanu vodu i nanesite je na lice. Nakon dugog dana možete je koristiti za nežnu masažu i isprati nakon deset minuta. Kad lice naprskate hladnom pirinčanom vodom, odmah ćete osetiti zategnutost i svežinu kože.

Za pomlađivanje lica možete pripremiti i japansku masku, čiji je glavni sastojak pirinčana voda, i sadrži:

  • 3 kašike organskog smeđeg pirinča
  • ½ kašike pirinčane vode
  • 2 kašike zrelog avokada
  • ½ kašike meda

Priprema

Počnite sa kuvanjem pirinča. Koristite malu količinu pirinča da bi uvek bila sveža za masku. Pirinač kuvajte dok ne omekša, a zatim ga procedite u drugu posudu. U zrna pirinča dodajte avokado i med, pa kašikom promešajte da dobijete homogenu smesu.

Nanesite je na lice i držite 15-20 minuta. Zatim je očistite vatom i isperite lice pirinčanom vodom kako biste uklonili nečistoće i sitne fleke. Ova maska je puno jeftinija od mnogih drugih proizvoda za negu kože. Koristite ovu masku dva puta nedeljno i rezultati će vas impresionirati!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs