BLAGODET ZA KOŽU

MASKA OD KURKUME JE ČUDOTVORNA: Sjajna zdrava i negovana koža, bez akni i nepravilnosti, nikad nije bila bliže!(RECEPTI)

Saznaj koje su to najbolje maske od kurkume za lice i šta sve mogu da učine za kožu!

Nega
Autor:
MASKA OD KURKUME JE ČUDOTVORNA: Sjajna zdrava i negovana koža, bez akni i nepravilnosti, nikad nije bila bliže!(RECEPTI)
Foto: Profimedia

Ovo su sve prednosti kurkume za lice.

Verovatno si znala koliko se kurkuma ceni kao izuzetno zdrav začin. Međutim, danas se sve više govori i o upotrebi kurkume u kozmetičke svrhe. Prosto je greh ne iskoristiti sve te blagodeti ovog neverovatno zdravog praha i za kožu.

Većinu svojih prednosti kurkuma duguje svom aktivnom sastojku – kurkuminu – koji ima izraženo protiv-uplano i antioksidativno svojstvo. I više nego dovoljno za čistu i zdravu kožu!

Zato sam istraživala sve na temu koje prednosti kurkuma ima za tvoju kožu i koje su to najbolje maske od kurkume za lice. Ostani sa mnom do kraja ovog teksta i naoružaj se potrebnim informacijama.

Zašto su dobre maske od kurkume za lice?

Kurkuma je biljka poreklom iz tropskih krajeva južne Azije sa žutim cvetovima u obliku trube. Uzgaja se uglavnom u Indiji, gde se koristi kao glavni sastojak u kari začinu. Kurkuma se koristi već hiljadama godina zbog svojih lekovitih svojstava, što kao začin, što u lekovite svrhe.

U kineskoj i ajurvedskoj medicini kurkuma je poznata po svojim anti-upalnim svojstvima, a koristi se za tretiranje stanja kože, poremećaja jetre i rana.

U svom sirovom obliku, kurkuma izgleda pomalo kao đumbir. Sama biljka kurkuma se naziva Curcuma Longa i uglavnom se nalazi u jugoistočnoj Aziji i Indiji. To je koren biljke koja se usitnjava da bi se napravio svetlo žuti kurkuma prah koji svi prepoznajemo.

Kurkumin, aktivni sastojak koji se nalazi u kurkumi, ima jaka antioksidativna i protiv-upalna svojstva. Kurkuma pasta se može koristiti kao maska za lice koja pomaže u zaceljivanju ožiljaka od akni, između ostalog.

Nešto kasnije ću ti navesti najbolje maske od kurkume za lice.

Istraživanja pokazuju da je kurkuma korisna za različita stanja kože. Naučnici su otkrili da kurkuma ima vrednost za niz zdravstvenih bolesti, uključujući i neke koje utiču na kožu. Kurkuma u prahu je idealna alternativa tradicionalnim terapijama za oboljenja kože jer se dobro podnosi.

Oralno konzumiranje kurkume je povoljno, ali je terapijski efekat ograničen zbog slabe biodostupnosti. Nasuprot tome, nanošenje kurkume na kožu dovodi je direktno u zahvaćena tkiva, što joj omogućava da deluje blagotvorno.

Kurkuma za lice protiv bubuljica

Žlezde na koži proizvode emolijentnu supstancu nazvanu sebum, koja štiti od štetnih hemikalija i mikroba. Kada je prisutna prekomerna količina sebuma, koža postaje masna i razvijaju se bubuljice na obrazima i licu.

Koristi od kurkume za bubuljice su značajne.

A na koji način još možeš da sprečiš pojavu bubuljca?

Ako ti želiš samo prirodne stvari na svom licu, onda je ovo definitivno najbolji način za tebe!

Autori jednog istraživanja su testirali kremu sa kurkumom dva puta dnevno na dobrovoljcima. Rezultati su pokazali da ovaj tretman poboljšava stanje kože, što ukazuje na to da bi u velikoj meri pomoglo ljudima koji pate od preterano masne kože lica.

Ne zaboravimo i protivuplano dejstvo kurkumina. Stoga je jasno da kurkuma za lice protiv bubuljica ima i te kako značajne prednosti.

Kurkuma za akne

Prekomerna proizvodnja sebuma lojnih žlezda je glavni razlog masne kože. Akne predstaljaju veću upalu kože, nego što su to bubuljice.

Prema tome, lice mora biti očišćeno od prevelike količine sebuma, tako što ćeš ga redovno čistiti.

Kurkuma je poznata po tome što reguliše proizvodnju prekomernog sebuma i stoga je korisna za masnu kožu – koja je inače sklona aknama na licu i bubuljicama.

Uzrok akni je bakterija poznata kao Propionibacterium acnes, najzastupljenija bakterija na ljudskoj koži.

Često, za lečenje teških akni, propisuju se antibiotici za akne. Međutim, kako otpornost na lekove raste, istraživači neprestano testiraju nove antimikrobne agense.

Jedna od mogućnosti koja je bila u fokusu istraživanja je kurkumin. Naime, kurkumin ima antibakterijsku aktivnost protiv brojnih bakterija – ukljucujuci P. acnes – u kombinaciji sa laurinskom kiselinom.

Kurkumin iz kurkume dokazano može pomoći u lečenju oksidativnih i upalnih stanja – kao što su cistične akne.

Kurkuma za podočnjake

Kurkuma ima mnogo prednosti i koristi, a jedna od njih je da smanjuje tamne krugove ispod očiju. Kurkuma može efikasno ukloniti tamne krugove zbog svojih protiv-upalnih i antioksidativnih svojstava.

Kurkuma za podočnjake je izuzetno dobra, zato što ih posvetljuje i ublažava.

Recept:

Pomešaj 2 kašičice praha kurkume sa 1 kašikom pavlake i nekoliko kapi limunovog soka. Nanesi ovu pastu na tamne krugove. Ostavi da deluje 15-20 minuta i isperi.

Praktikuj ovaj režim svakodnevno, poželjno pre spavanja, za najbolje rezultate!

Maske od kurkume za lice

Ako i ti, kao i mnogi, imaš kožu sklonu aknama, znam koliko se osećaš beznadežno kada si probala više tretmana, tonika i svačega, a ništa nije radilo.

Vreme je da pređeš sa svih tih hemikalija na ove prirodne sastojke koje su često koristili naši preci.

Zamisli da postoji potpuno prirodno rešenje za tvoje probleme sa kožom? Zaista postoji!

Ne znam koliko si do sada imala prilike da se susretneš sa zlatnom kurkumom, ali garantujem ti da će od sada maske od kurkume za lice postati tvoja svakodnevnica.

Jer kurkuma za čisto lice je zaista neprikosnovena. Jednom kada otkriješ čari kurkume za lice, nećeš je sigurno zaboraviti.

Zato probaj nešto potpuno novo i potpuno sjajno za svoju kožu! Probaj maske od kurkume za lice. Pogledaj koje smo to maske izdvojila za tebe.

Kurkuma i mleko za lice

Sipaj nekoliko kašičica kurkume u malu neporoznu posudu. Polako sipaj malo mleka, mešajući ga prstima, dok ne postigneš željenu koenzistenciju maske.

Nanesi masku od kurkume na lice, pazeći da izbegneš područje oko očiju. Neka se osuši na licu 30 minuta.

Pažljivo isperi pastu. Koristi pamučni tupfer i tečni tonik za lice da bi uklonila bilo kakvu promenu boje. Ne koristi peškir, jer će kurkuma ostaviti narandžastu mrlju.

Ne zaboravi da hidriraš kožu kada ukloniš svu kurkumu sa lica.

Ako želiš, ponovi ovaj tretman sa maskom od kurkume. Maska je dovoljno nežna da se ponavlja dva ili tri puta dnevno tokom nekoliko dana. Preporučuje se za blage akne, zajedno sa ožiljcima od bubuljica.

Kurkuma i belance

Sastojci:

  • 1 jaje
  • maslinovo ili bademovo ulje
  • 1/2 kašičice ružine vode
  • 1/2 kašičice limunovog soka
  • kurkuma u prahu

Pomešaj belance za lice sa nekoliko kapi maslinovog ulja ili bademovog ulja. Dodaj ružinu vodu, limunov sok i prstohvat kurkume. Nanesi ovu masku od kurkume na lice.

Drži je sve dok se potpuno ne osuši, a zatim isperi toplom vodom. Koristi ovo tri do četiri puta nedeljno.

Belance radi kao adstringentno sredstvo i pomaže u ublažavanju svraba i razdražljive kože. Ružina voda sadrži antiinflamatorna svojstva koja ublažavaju iritiranu i suvu kožu.

Maslinovo ulje sadrži hidratantni skvalen i antioksidanse koji su odlični za kožu.

Kurkuma, badem i mleko

Sastojci:

  • 1 kašičica mleka
  • 1 kašičica badema u prahu
  • kurkuma u ​​prahu

Pomešaj mleko, bademov prah i prstohvat kurkume dok ne dobiješ pastu. U slučaju da je suviše gusta, možeš dodati još mleka. Nanesi ovu masku ravnomerno na čistu kožu preko celog lica i ostavi da deluje 15-20 minuta. Obriši masku čistom, toplom krpom.

Završi sa hladnom vodom. Ne zaboravi da hidrriaš lice nakon ove maske! Koristi je jednom nedeljno.

Mleko pomaže u oživljavanju suve kože i promoviše rast tkiva, što smanjuje šanse za rano starenje. Bademov prah dodaje vlagu koži i popravlja oštećene ćelije kože.

Jogurt i kurkuma

Ovo je jedna od najboljih maski od kurkume za masnu kožu. Bakterije iz jogurta pomažu da se smiri koža i spreče akne i bubuljice.

Sastojci:

  • 2 kašičice jogurta
  • 1 kašičica Fulerove zemlje, što je vrsta gline (multani mitti)
  • ružina voda
  • kurkuma
  • prah od sandalovine

Za pripremu ovog pakovanja, pomešaj jogurt, Fulerovu zemlju(glinu za lice), ružinu vodu i prstohvat kurkume. Možeš dodati i prah sandalovine, jer je adstringentan.

Dobro promešaj kako bi dobila glatku pastu i nanesi je na lice.

Drži masku od kurkume na licu 15 minuta i isperi hladnom vodom. Koristi ovo jednom nedeljno.

Bakterije iz jogurta za lice, kada se nanesu na lice, bore se i ubijaju bakterije koje izazivaju akne. Fulerova zemlja čini čuda za tvoju kožu.

Sadrži esencijalne minerale kao što su kvarc, magnezijum, kalcijum, gvožđe, silicijum, dolomit i kalcit, koji poboljšavaju stanje kože. Ružina voda sadrži antiinflamatorna svojstva koja ublažavaju iritiranu i suvu kožu.

Kurkuma i aloe vera

Sastojci:

  • 2 čajne kašičice Fulerove zemlje
  • 1 kašičica jogurta
  • 1/2 čajne kašike aloe vera gela
  • kurkuma u ​​prahu

Pomešaj Fulerovu zemlju (multani mitti), jogurt, sveži gel od aloe vere i prstohvat praha od kurkume. Pomešaj ih dobro da bi dobila glatku pastu. Nanesi pakovanje na lice i drži ga 20 minuta. Isperi masku hladnom vodom. Koristi ovo nekoliko puta nedeljno, ili dok ne primetiš iritaciju.

Aloe vera sadrži antioksidativna svojstva koja pomažu u izglađivanju kože. Pomaže kod osipa, opekotina i iritirane kože.

Kurkuma, mleko i limunov sok

Sastojci:

1/2 kašičice limunovog soka

1/2 kašičice mleka

1/2 kašičice kurkume

Pomešaj sok od limuna, mleko i kurkumu da napraviš pastu. Nanesi ravnomerno po licu i vratu. Isperi hladnom vodom.

Limun je po prirodi kiseo, što pomaže u eliminaciji viška ulja. Mleko pomaže u oživljavanju suve kože i promoviše rast tkiva, što smanjuje šanse za rano starenje.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs