Beli luk i zdravlje: Evo za šta je sve dobra ova namirnica


Verovatno je suvišno reći da je beli luk (Allium sativum) od davnina poznat kao vrlo moćan prirodni lek.

Lepi & Zdravi
13:01h Autor:
Beli luk i zdravlje: Evo za šta je sve dobra ova namirnica
Foto: Shutterstock

Poznato je da su stari Egipćani, u vreme građenja piramida svojim robovima često davali beli luk da bi ih održali u dobroj kondiciji.

Beli luk je glavni sastojak starog tibetanskog leka čiji je recept zapisan pre više od 2000 godina.

Tokom istorije za vreme ratova u svim krajevima sveta, i kad god je vladala glad i nemaština, beli luk je bio značajna namirnica i lek protiv mnogih bolesti.

Crni hleb, beli luk i kiselo mleko jesu osnovne namirnice stogodišnjaka sa Kavkaza. Istrazivanja u Japanu još pre dva veka potvrdila su pozitivan učinak belog luka na beri-beri. Naša narodna medicina takođe, veoma ceni ovu biljku tako da se često nalazi u sastavu mnogih melema i prirodnih lekova na biljnoj bazi.

beli luk
foto: Shutterstock

Danas savremena medicina naučnim istraživanjima samo potvrđuje sva ranija saznanja u vezi ove biljke do kojih je čovečanstvo došlo kroz vekovna iskustva prenosena sa kolena na koleno. U apotekama širom sveta na raspolaganju je veliki broj biljnih preparata na bazi belog luka, koji se primenjuju kao pomoćna lekovita i preventivna sredstva.

Beli luk sadrži oko 400 aktivnih sastojaka, a bogat je vitaminima i mineralima kao što su adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, gvožđe, enzimi, eterična ulja, jod, kalijum, kalcijum, selen, sumpor i fosfor.

Glavni sastojak belog luka je alicin, koji poseduje čudesno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko dejstvo, ali taj “čudesni sastojak” zaslužan je i za još nešto.

Iako bi mnogi mogli pomisliti kako se “priroda poigrala” pa je baš belom luku dala afrodizijačka svojstva, nauika je potvrdila da alicin potiče protok krvi u polne organe, što ima afrodizijačko delovanje. Beli luk i njegovi sastojci podvrgnuti su brojnim istraživanjima koja su masovno dokazala njihovo delovanje na infekcije prouzrokovane bakterijama i virusima.

Beli luk
foto: Shutterstock

Za šta je sve dobar beli luk?

Na prvom mestu beli luk snižava krvni pritisak kao i nivo holesterola u krvi. Odmah iza toga, ova biljka je dokazan antibiotik, pa se veoma često upotrebljava za suzbijanje prehlade i gripa.

Beli luk deluje protiv crevnih parazita, tako da osobe koje redovno konzumiraju ovu namirnicu teško da mogu da obole od parazita u crevima. Lambrija (parazitarna bolest creva), uspešno se leči uz pomoć svežeg belog luka i to svega za nekoliko dana. On je takođe, veoma moćan borac protiv gljivičnih infekcija.

Beli luk upotrebljen u malim količinama, kao dodatak jelima koja izazivaju gasove (pasulj, grašak...), umanjuje nadimanje stomaka. Inače ova biljka je odličan antioksidans.

Interesantno je reći da bebe prilikom dojenja popiju veću kolicinu mleka ukoliko je majka nešto pre dojenja konzumirala beli luk. Pri tom neće izazvati dodatne neželjene grčeve kod bebe. Ova informacija može biti korisna majkama čije bebe imaju slabiji apetit i nedovoljno sisaju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs