Super lek

Prirodno rešenje za ujed insekta

Umesto da kupujete hemijska sredstva protiv uboda insekata, poslužite se nečim što sigurno imate u kući – kašikom
Nega
17:10h
Prirodno rešenje za ujed insekta
Foto: Shutterstock

Lepše i toplije vreme u naš život donosi i insekte. Nažalost, neki od njih nisu prijateljski raspoloženi, pa ujedi na koži nisu retkost. Poseban problem je to što su neki ljudi naročito osetljivi, i na ubod reaguju jačim ili slabijim alergijskim reakcijama.

No, leka ima. Umesto kupovnih hemijskih sredstva protiv ujeda insekata, poslužite se nečim što sigurno imate u kući – kašikom. Kada vas ubode insekt, zagrejte kašiku u što toplijoj vodi (držite je barem jedan do dva minuta), a onda je pritisnite na mesto ujeda.

Pritisnite je što čvršće možete i držite tako nekoliko minuta. Kada sklonite kašiku, mesto ujeda bi trebalo da bude manje, a i iritacija i svrab bi trebalo da nestanu. Ova metoda najbolje deluje kod ujeda komaraca.

Kad vas komarac ugrize, on ubrizgava proteine pod kožu kako bi sprečio zgrušavanje krvi. Upravo taj protein odgovoran je za svrab, ali celu stvar spašava zagrejana kašika. Isprobajte, jer ovaj prirodni lek dokazano deluje.

Za privremeno oslobađanje od svraba i iritacije može da posluži led. Natročito deluje kod ujeda komarca. Na mesto uboda stavite kockicu leda ili mokru krpu. Na kratko će izvući temperaturu, ali će se svrab vratiti kada sklonite hladnu oblogu. Osim toga, poznato je da led umanjuje otok.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs