saznajte kako

Plavuše ovo moraju da znaju: Izbegnite odlazak kod frizera uz pomoć ovih moćnih trikova!

Nakon velike promene Emili Ratajkovski o kojoj smo nedavno pisali, kao i novoj platinastoj nijansi kose Kaje Gerber, stiče se utisak da je ta boja pravi hit nakon karantina.

Nega
12:35h Autor:
Plavuše ovo moraju da znaju:  Izbegnite odlazak kod frizera uz pomoć ovih moćnih trikova!
Foto: Profimedia

Reč je o pravom izboru za leto, međutim, treba uzeti u obzir i održavanje, jer je svim damama koje se farbaju cilj lepa i negovana kosa. Plava kosa tokom boravka na moru ili bazenu može poprimiti bakarni ili zeleni odsjaj, usled dejstva soli, sunčevih zraka i hlora. Naravno, pobrojani faktori mogu se negativno odraziti i na druge boje kose, međutim, prema rečima profesionalne stilistkinje zadužene za izgled sestara Olsen i Rouzi Hantington Vajtli – Lori Godard, na plavušama su oni najvidljiviji. Na sreću, postoje trikovi koji se mogu primeniti u kućnim uslovima, kako biste proredili odlazak kod frizera.

Pozivamo vas da ostanete sa nama i u nastavku, i nadamo se da će vam navedeni saveti stručnjaka biti od koristi…

1. Zaštitite kosu od UV zraka

Pre odlaska na kupanje ili u šetnju, na kosu nanesite ulje koje sadrži zaštitni faktor. Na ovaj način, ne samo da održavate boju, već i hranite vlasi. Jedno od najboljih rešenja jeste ono na bazi lavande, ali stručnjaci otkrivaju još jedan trik. Naime, ukoliko primećujete zeleni odsjaj, pre pranja kose izmrvite dva aspirina i dodajte šamponu. Razlog je jednostavan – salicilna kiselina se uspešno suprotstavlja štetnom uticaju hlora, i tako rešava ovaj izazov bez odlaska u salon.

2. Redovno nanosite hranljivu masku

Najbolje je da masku primenjujete kako pre, tako i posle povratka sa plaže ili bazena. UV zraci i klima kojima su vlasi izložene tokom leta isušuju ih, te je adekvatna nega preko potrebna. Kako hlor nepovoljno utiče na kosu, pre odlaska na bazen savet je da nanesete masku, ostavite je na kosi (bez ispiranja), a zatim ukosnicama sklonite vlasi sa lica. Bitno je da tom prilikom izbegavate gumice ili bilo šta što može da zamrsi kosu.

3. Pažljivo izaberite preparate za kosu

Trejsi Kaningem savetuje damama sa platinastoplavom kosom da ulože novac u šampon i balzam bez sulfata. Pored toga, možete upotrebiti i tretman za kosu, sa ciljem da je ojačate, ali i sprečite pojavu zelenih tragova na kosi. Dodatni savet je ugrađivanje filtera za tuš, koji i te kako pomaže u očuvanju platinaste nijanse.

4. Proredite pranje kose

Plava kosa, bilo prirodna ili farbana, osetljivija je od one tamnijih nijansi. Stoga, pobrinite se da je perete što ređe, čak i ukoliko redovno trenirate. U tom slučaju isperite je mlakom vodom i nanesite malo balzama, jer svakodnevna upotreba šampona isušuje vlasi. Naravno, važno je da operete kosu nakon odlaska na kupanje, zbog već spomenutog efekta hlora. Ako ste u pokretu, sunčate se na plaži ili surfujete na talasima, u jutarnjim satima nanesite masku bez ispiranja, i lagano je raščešljajte. Ona će zaštititi kosu tokom dana, ali nije naodmet da sa sobom nosite šešir.

5. Koristite balzame i maske za farbanu kosu

Lena Ot predlaže svojim klijentkinjama da, ukoliko su u mogućnosti, šampon zamene kremom za pranje kose. One imaju hidratantno dejstvo i ne oštećuju boju. Pored toga, ona savetuje primenu maski za farbanu kosu, a svim damama koje uživaju u plivanju savetuje da pre ulaska u more nanesu masku ili balzam na krajeve, te pokvase kosu vodom sa česme. Za kraj, što češće možete, kosu sušite prirodno.

6. Izbegavajte fen i slične uređaje

Kadi Li naglašava značaj mikrofiber peškira, koji i te kako dobro dođe tokom leta. Njegova uloga je da upije vodu nakon pranja kose, nakon čega je važno pustiti je da se prirodno osuši. Upravo ovaj period kada su druženja i svečanosti svedeni na minimum, možete iskoristiti da oporavite kosu, tako što ćete izbegavati uređaje za stilizovanje. Ona predlaže i upotrebu losiona za ishranu, jačanje i zaštitu vlasi.

7. Koristite ulje za oporavak kose

Nakon farbanja, ali i po potrebi koristite ulje i to od sredine vlasi prema krajevima. Kao što smo već više puta istakli, sunce, morska voda, vetar i hlor imaju negativno dejstvo na kosu, te je potrebno posvetiti joj dodatnu pažnju u ovom periodu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs