Prirodni lek: Rešite se modrica na nogama za čas

Nezgodne modrice znaju se vući danima ali plavkastu, zelenkastu i žutu fazu možete ubrzati nanoseći prirodne obloge u obliku kriške svježeg ananasa, kaše od krompira, sirćeta ili luka
Nega
21:02h
Prirodni lek: Rešite se modrica na nogama za čas

Šta učiniti da bi vam modrica što pre prošla?

1. Čim se udarite na bolno mjesto stavite običanu hladnu oblogu. Iz zamrzivača uzmite kocku leda, umotajte u gazu ili neku drugu tanku tkaninu. Poslužiće i obična plastična flašica napunjena vhladnom vodom ili paketić smrznutog povrća ili mesa, obavezno umotan u krpu. Led stavljajte oprezno, s prekidima na svakih pet minuta da biste izbegli promrzline tkiva. Hladni oblozi se stavljaju u trajanju od pola sata. Led ne smiruje samo bol, već i usporava protok limfe i krvi kroz krvne žile, pa se sprečava stvaranje hematoma.

2. Nakon 30 minuta hladne obloge gube delovanje pa na mesto udarca nanesite gel ili kremu na bazi nevena ili bokvice.

3. Ukoliko niste stigli da stavite hladnu oblogu i hematom se već proširio, vreme je za tople obloge, blagu masažu i pažljivo trljanje bolnog mesta jer se zagrevanjem pospešuje resorpcija već formiranog krvnog podliva.

Drugi dan isprobajte neke od ovih predloga:

1. Svaka dva sata mažite modricu bilo kojom kremom ili gelom protiv hematoma. Običan list kupusa, isečen na nekoliko mesta i blanširan, poslužiće kao odlična obloga, koja ublažava bol i smanjuje otok.

2. Vrlo je delotvorno i postaviti komad svežeg ananasa jer sadrži ferment koji ubrzava resorpciju hematoma.

3. Skuvajte neoguljeni krompir, zatim ga oljuštite i izgnječite, dodajte malo meda i obične vode, a kašicu stavite na modricu.

4. Dobro deluje i sirće kojim se natopi komad vate i premazuje bolno mesto više puta dnevno.

Modrica je na početku crvene, a zatim prelazi u ljubičastu, plavu, žuto-zelenu i na kraju u žutu boju koja postepeno bledi i nestaje. Ali ako podliv ne menja boju već samo tamni reč je o infekciji koja zahteva hitni odlazak kod lekara.

Stariji, pušači, oni koji često uzimaju aspirin ili druge preparate za razređivanje krvi, oni koji se predugo izlažu sunčevom zračenju, oni koji premalo unose vitamin C skloniji su pojavi modrica čak i ako udarac nije tako jak.

Ekstra savet:

Ružne tamne modrice na koži uzrokovane manjim neopreznostima možete ublažiti uz pomoć luka.

Sveži luk narežite na kriške. Kriške naslonite na modricu i držite nekoliko minuta. Istu stvar ponovite nekoliko puta u istom danu i modrica će gotovo nestati.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs