Ne zanemarujte ih

Znakovi upozorenja: 10 jasnih signala da vaše telo vapi za vitaminom C!

Nagomilavaju vam se kilogrami, a ne jedete mnogo. Možda je krivac za to nedostatak vitamina C

Nega
11:03h Autor:
Foto: Profimedia

Vitamin C je izuzetno važan za održavanje zdravlja i pravilnog funkcionisanja organizma. Za razliku od drugh vitamina, vitamin C se ne zadržava dugo u organizmu, pa je potrebno da ga redovno i vrlo često unosite.

Manjak vitamina C u telu može da dovede do lošeg kvaliteta života i problematičnih simptoma. Međutim, to može da se reši dodavanjem vitamina C u ishranu.

Otkrijte simptome koji vam poručuju da vam je vitamin C neophodan:

Desni su vam često natečene i krvare

Vitamin C je odgovoran za zdravlje desni. Ako ne obezbedite odgovarajući dnevni unos, rizikujete da obolite od gingivitisa. Ako se redovno vodite računa o higijeni usne duplje, ali i dalje imate natečene i krvave desni, pokušajte da uzmete više vitamina C.

Neophodna doza je oko 75 mg dnevno za odrasle žene i 90 mg dnevno za odrasle muškarce.

Skloni ste nastajanju modrica i rane teže zaceljuju

Ako vam se lako prave modrice po telu, verovatno vam nedostaje vitamin C. Srećom, ovo se može lako rešiti. Unosite vitamin C kroz citrusno voće i povrće svaki dan. Pored toga, ako je ranama potrebno puno vremena da zacele, to je takođe znak da vam nedotaje ovaj vitamin, koji proizvodi kolagen, koji je jako koristan za kožu.

Zabrinjavajuće: Evo zašto vodu iz plastične flaše koja je stajala na suncu nikako ne smete da pijete!

Opada vam kosa i kida se

Ako vam kosa opada ili se lomi, verovatno ne uzimate dnevnu dozu vitamina C. Pre nego što potrošite gomilu novca na proizvode za kosu, probajte da jedete hranu koja je bogata vitaminom C, poput brokolija i kivija.

Hrana ima više nego dovoljno vitamina C, tako da nije potrebno da uzimate suplemente. Sve što vam je potrebno je da se prebacite na zdraviju ishranu.

Česti bolovi u zglobovima

Bol u zglobovima vrlo je čest pokazatelj nedostatka vitamina C. Pošto je on izuzetno moćan antioksidans, njegov nedostatak u telu može da dovede do upale zbog koga se javlja bol u zglobovima.

Često vam opada imunitet

Smanjen unos vitamina C dovodi do slabljenja organizma i njegovih odbrambrenih mehanizama, pa on tako postaje podložniji razvoju virusnih infkcija

Gojite se bez razloga

Ako jedete kao i obično, a kilogrami se nakupljaju, možda je krivac nedostatak vitamina C. Istraživanja pokazuju vezu između niskog vitamina C i visoke telesne masti, posebno masti u stomaku. Vitamin C pomaže telu da efikasnije sagoreva masti.

Obratite pažnju na ove simptome: 5 od 10 žena ima ovaj hormonski poremećaj!

Osećate se umorno i iscrpljno

Umor je jedan od mnogih simptoma koji potiču iz nedostatka vitamina C u telu.

Koža vam izgleda suvo i umorno

Kao što smo rekli ranije, vitamin C je izuzetno važan za proizvodnju kolagena. To znači da ako ne dobijate dovoljno vitamina C, vaša koža će izgledati umornije i starije.

Nokti su vam slabi, tanki i lako pucaju

Telu je neophodan vitamin C kako bi bolje apsorbovao gvožđe. Ako vam u sistemu nedostaje vitamina C, to može dovesti do anemije sa nedostatkom gvožđa, što uzrokuje slabe nokte.

Bio je zdrav kao dren, a onda se samo srušio: Kardiolog upozorava zašto srce može da otkaže u sekundi!

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...