Nova nada

Neverovatno otkriće švajcarskih lekara: Pretvorili ćelije raka u masne ćelije, zaustavili metastaze i širenje bolesti!

Naučnici sa Univerziteta u Bazelu možda su pred velikim otkrićem

Medicina
Autor:
Foto: Profimedia

Švajcarski naučnici kažu da ćelije raka mogu brzo da reaguju i prilagode se promenama u okolini, u ovom slučaju, da se transformišu u drugačiju vrstu ćelija!

 

Reč je o eksperimentu na miševima kojima su švajcarski naučnici sa Univerziteta u Bazelu pretvorili ćelije raka dojke u masne ćelije. Tako su stopirali razvoj metastaza i širenje bolesti po telima miševa.

 

Oni objašnjavaju da se ćelije raka mogu, na neki način, prevariti. Obolelim miševima davali su kombinaciju lekova za dijabetes tipa 2rak kože. Time su uspeli da aktiviraju transformaciju ćelija tumora i njihov preobražaj u masne. Napominju da ćelije raka mogu brzo da reaguju i prilagode se promenama u okolini, u ovom slučaju, transformišu se u drugačiju vrstu ćelija. Istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu Cancer Cell.

 

"Plastičnost ćelija raka olakšava razvoj otpornosti na terapiju i malignu progresiju. Procesi de-diferencijacije, kao što je epitelijalno-mezenhimalni prelaz (EMT), poznato je da povećavaju ćelijsku plastičnost. Plastičnost ćelija karcinoma može terapeutski da se iskoristi prisiljavajući trans-diferencijaciju ćelija raka dojke izvedene na EMT u post-mitotičke i funkcionalne adipocite", objasnio je profesor biohemije Gerhard Kristofori.

 

Onkolog dao najjednostavniji savet: Evo kako možete sprečiti nastanak bolesti!

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

On dodaje da, osim što su se ćelije raka transformisale i pretvorile u masne, takođe su prestale da se reprodukuju. Profesor kaže i da, koliko je njima poznato na osnovu dužeg eksperimentiranja, masne ćelije ne bi trebalo da se ponovo pretvore u tumorske.

 

Naučnicima je sledeći cilj da pokušaju da primene ovu metodu na ljudima obolelima od raka dojke dok su tumorske ćelije još u prilično plastičnom, promenljivom stanju. Napominju da su oba leka korišćena tokom eksperimenta na laboratorijskim miševima već odobrena od strane FDA - američke Agencije za hranu i lekove i da bi uskoro mogli da se nađu u kliničkoj primeni.

 

Veruju da bi ova metoda mogla da se pokaže dobrom i kod ostalih vrsta raka, ali rezultate ćemo još malo sačekati.

 

Lovor leči sve od kašlja do čukljeva: Svi narodni recepti na jednom mestu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...