Pogledajte

Može biti ozbiljno: Ovih 7 znakova pokazuju da imate cistu na jajniku!

Obično vaši jajnici rade prema rasporedu. Ali, ponekad se mogu razviti ciste na jajniku - sitne vrećice ispunjene tečnošću ili tkiva koje obično nisu zabrinjavajuće... sve dok, pa, ne postanu zaista velike

Medicina 10.11.2018. - 15:36h Autor: miss7
Foto: Shutterstock

Većina cista na jajniku su benigne, folikularne ciste koje dolaze i odlaze s vašim menstrualnim ciklusom i ne treba im medicinska intervencija, kažu stručnjaci.

 

Verovatno ih ni ne primećujete - većina žena ima najmanje jednu cistu svaki mesec za vreme redovnih menstrualnih ciklusa. Ali, ponekad su ciste prevelike, ima ih previše ili jednostavno ne odlaze same.

 

U takvim slučajevima možda je potreban hirurški zahvat kako ciste ne bi postale kancerogene ili uzrokovale previše paklenih simptoma.

 

Izraz "pakleno" nije preterivanje - ako cista (ili ciste) počnu uzrokovati probleme, osetićete ih. Ako se medicinski ne obrade, problematična cista bi mogla puknuti ili čak postati dovoljno velika da se vaši jajnici okrenu oko jajovoda, kažu stručnjaci.

 

To je poznato kao torzija jajnika, što može izazvati iznenadnu, snažnu bol i mogući gubitak jajnika. Srećom, te male ciste pokazuju znakove kad počnu nastajati problemi - evo na šta trebate paziti – i odmah otići lekaru ako primetite neki od sledećih simptoma.

 

Osećate prilično snažnu bol u karlici

 

Najčešći simptom cista na jajniku jeste bol u donjoj desnoj ili levoj strani karlice, tamo gde su jajnici, kažu lekari - i ne prestaje nakon menstrualnog ciklusa.

 

Možda ćete to osetiti kad vežbate, možda kad ste seksualno aktivni, ali to će biti bol na tom specifičnom mestu – i to ne samo onih dana u mesecu.

 

Ako bol postaje jača ili čak nepodnošljiva, to je znak da možda imate torziju jajnika. Kad se to dogodi, prekida se snabdevanje jajnika krvlju, što uzrokuje jako veliku bol. Nema druge, nego pravo kod lekara – ili zovite hitnu!

 

4 načina da se zarazite polnim bolestima i bez seksualnih odnosa: Korišćenje istog peškira je jedan od njih!

foto: Shutterstock

Osećate se jako nadutom

 

Oteklina je očigledno nejasan simptom, ali može biti povezan s cistom na jajniku - zavisno od njihove veličine. Većina žena ima ciste veličine ispod 10 centimetara. Ali, neke ciste mogu biti vrlo velike, čak poput lubenice!

 

Mnoge žene će to prepisati dobitku na težini, ali bolovi u stomaku i nadutost mogu biti rezultat mase koja raste u želucu. Dakle, ako osećate težinu jedino u stomaku ili ne možete pronaći bilo koji drugi razlog zbog kojeg bi dobili na težini, to je znak za uzbunu.

 

Stalno se osećate "punom"

 

Kao i kod fibroida (mioma) materice, ciste na jajniku mogu uzrokovati osećaj težine u abdomenu. Cista je masa te zauzima prostor, što može uzrokovati taj osećaj pritiska, kažu stručnjaci.

 

Naravno, možete osećati nešto slično zatvoru, ali ako nemate ciste na oba jajnika, taj će osećaj pogoditi samo jednu stranu karlice. Ako je vaša stolica u redu, ali imate osećaj zatvora dve do tri nedelje, trebate saznati da li su krivi jajnici.

 

Ne želite seks, jer vas boli

 

Naime, seks nikad ne bi trebao biti bolan, pa ako dođe do toga, znači da nešto nije u redu. Ako imate penetrativni seks i osećate bol na jednoj strani u odnosu na drugu, postoji verovatnost da je krivac za to cista na jajniku.

 

Kad neke ciste postanu velike, mogu pasti iza materice, a u tom slučaju su odmah pored cerviksa (vrata materice). Dakle, možda ćete osetiti duboku prodornu bol.

 

Endometriomi (ciste na jajniku povezane s endometriozom) takođe mogu uzrokovati bol tokom seksa, jer se nalaze bliže cerviksu, kažu lekari.

 

Kako stari vagina: Ove tri stvari očekuju gotovo svaku ženu!

foto: Shutterstock

Osećate se kao da stalno morate da piškite (ali ponekad ne možete)

 

Još jedan simptom cista na jajniku (koji mnoge žene spominju), jeste stalan osećaj da morate da piškite.

 

Ako cista pritiska bešiku, možda ćete osećati kao da morate da piškite, kažu lekari.

 

Stalno osećate bol u leđima ili nogama

 

Naravno, bol u leđima ili nozi može se prepisati različitim stvarima, ali ako je vaš lekar otpisao sve ostalo, možda bi trebalo uzeti u obzir cistu na jajniku kao uzrok.

 

Ciste na jajniku mogu naštetiti leđima ili nogama kada postanu prevelike, odnosno ciste mogu pritiskati živce koji se nalaze duž stražnje strane karlice.

 

Krvarite izvan normalnog menstrualnog ciklusa

 

Kad se razviju ciste na jajniku, mogu se sukobiti s vašim hormonima - žene s policističnim sindromom jajnika što u osnovi znači da razvijaju puno malih cista na jajnicima, često mogu doživeti neregularno krvarenje – ili zbog česte ovulacije ili zbog nedostatka ovulacije.

 

To je zbog neravnoteže estrogena, progesterona i testosterona, objašnjavaju stručnjaci. Ako imate druge simptoma koji se obično povezuju s policističnim jajnicima kao što su povećanje težine i akne, najbolje je da odete do svog lekara.

 

Bol u želucu može da bude i ništa i svašta: Ovih 5 stvari treba svi da znamo!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...