Možda ih niste ni svesni

Skriveni okidači stresa: 13 svakodnevnih navika koje vas iscrpljuju

Sudopera puna prljavog posuđa, nedostatak seksa, pogrešna muzika, kao i mnogi drugi svakodnevni postupci mogu pojačati osećaj napetosti
Medicina
21:16h Autor:
Foto: Shutterstock

Period praznika posljednji je u kojem ćete moći da se opustite. Praznici su za mnoge ljude, zapravo, puni briga i nervoze, ali smo za mnoge od tih raspoloženja sami krivi. Proverite ovaj spisak stvari koje nesvesno činimo, a od kojih nam je još gore. Duboko udahnite i pokušajte da se opustite.

 

1. Danas se niste nijednom nasmejali
Ako ne možete da se setite kada ste se poslednji put nasmejali tako da su vam suze tekle, možda bi trebalo da preispitate svoje životne izbore i odluke. Dokazano je da smeh oslobađa od stresa, podstiče protok krvi, opušta mišiće, jača imunološki sistem i smanjuje bol.

 

2. Ne koristite člansku karticu za teretanu
Brojna istraživanja su pokazala da je mozak spremniji da se nosi sa stresom kada je telo fizički aktivno. Redovna fizička aktivnost, može vam pomoći da ublažite stres. Isto tako, izgledaćete bolje.

 

3. Slušate pogrešnu muziku

Brojne studije su potvrdile opuštajući efekat slušanja muzike. Ali svako ima svoje preferencije. Nekome će više prijati balade, dok drugima neka brža muzika.

 

4. Ostavili ste sudoperu punu prljavog posuđa za sutra
Kakve su vaše navike čišćenja?Je li dno vaše torbe pretrpano hemijskim olovakama koje ne rade, starih računa i zgužvanih maramica? Urednost nije lek za svaki napad anksioznosti, ali postoje dokazi da malo reda može ublažiti stres.

 

5. Nemate dovoljno seksa
Ako ludujete zbog nečega, nećete puno vremena posvetiti ovoj temi, iako bi, zapravo, trebalo! Na ovom spisku to je najzabavniji način da smanjite stres. Seks se ne računa kao trening, ali vam može pomoći da se smirite.

 

6. Dopuštate da disanje uzme najbolje od vas

Brzo disanje je prirodni odgovor na stres, ali osim ako se ne suočavate sa zveri poput tigra ili medveda, ubrzano disanje donosi više štete nego koristi. Naučite vežbe disanja i ne zaboravite da to primeniti kada se sledeći put zbog nečega iznervirate.

 

7. Pokušavate da se suočite sa izvorima stresa
Dobar pokušaj, ali istina je da možete da pokušate da izbegavate stvari koje vas dovode u stresno stanje. Ako ne volite gužve, nemojte ići u kupovinu namirnica u subotu posle podne. Studija klinike Mayo pokazuje da je pametno i izbegavati određene ljude. Ako vas neki ljudi uznemiruju, ne morate osećati krivicu jer ih izbegavate.

 

8. Niste sebi rekli ništa lepo
Ohrabrite se rečenicama poput: "Sve će biti u redu" ili "Neću odustati od dijete/posla/ideje", i primetićete da vam se teskoba smanjuje. Mozak je moćan alat, pa je bolje da ga koristite.

 

9. Spavate loše

Redovan i zdrav raspored spavanja štiti od srčanih bolesti, nekih vrsta raka i niza drugih hroničnih zdravstvenih problema. Spavajte zdravo i osećaćete se bolje.

 

10. Upravljanja vremenom doživljavate kao cilj, a ne sredstvo
Ako vam je dan pretrpan obvezama, razmislite koliko vremena posvećujete svakom zadatku. Planiranje dnevnih prioriteta pomaže da bolje upravljate svojim odlukama i imate bolju kontrolu nad svojim životom.

 

11. Pristajete na sve
S vremena na vreme je u redu reći "ne" i smanjiti količinu obveza. Ne, žao vam je, ne možete odvesti rođaku na aerodrom, jer imate večeru koju ste zakazali pre nekoliko nedelja. Ne, žao vam je, ne možete ispeći voćni kolač za poslovnu žurku, jer nemate vremena. I voćni kolači vam se uopšte ne sviđaju.

 

12. Hirurški ste priključeni na svoj telefon
Prestanite. Nemojte da proveravate poruke. Istraživanja su pokazala kako osećamo ogroman pritisak što smo stalno na raspolaganju, odgovaramo na mejlove, poruke ili telefonske pozive. Uložite svestan napor i isključite telefon i računar u određeno vreme svaki dan.

 

13. Upravo ste postigli neki veliki cilj
Istraživanja su pokazala da ciljevi koji koriste i drugima smanjuju teskobu više nego ciljevi koje ste postigli samo za sebe. Drugim rečima, bićete bolja osoba i možda ćete se, takođe, osećati bolje.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...