imajte na umu

Oprez: Gojazne žene su sklonije nevoljnom oticanju urina iz bešike!

Sa porastom težine rastu i šanse za nesposobnost zadržavanja urina, tvrde naučnici

Medicina
19:09h Autor:
Oprez: Gojazne žene su sklonije nevoljnom oticanju urina iz bešike!
Foto: Profimedia

Mlade i sredovečne gojazne žene imaju dvostruko veće šanse da pate od inkontinencije, odnosno nevoljnog oticanja urina iz bešike, utvrdili su australijski naučnici.

Naime, prema radu objavljenm u časopisu "Obisiti Rivjuz" oni su utvrdili da žene s umerenim viškom kilograma imaju 35 posto veće šanse za inkontinenciju, dok je rizik kod gojaznih dvostruko veći u odnosu na žene zdrave telesne težine.

Iako inkontinencija nije opasni zdravstveni poremećaj, ona može značajno da utiče na kvalitet života žene, ističe naučni tim predvođen Tejlom Lamerton sa Univerziteta Kvinslend.

To, pak, može da utiče na “fizičku aktivnost, spavanje i lične odnose. Negativne zdravstvene posledice povezane sa inkotencijom su osećaj fizičke neprijatnosti", kažu naučnici.

Kako bi utvrdili uticaj prekomerne telesne težine na nesposobnost zadržavanja urina, naučnici su proučili ranija istraživanja koja su sadržala podatke o telesnoj težini i inkontinenciji i koja su obuhvatila 47.293 žene mlađe od 55 godina iz šest zemalja: Australije, Francuske, SAD-a, Danske, Velike Britanije i Holandije.

Gojaznost kod dece može voditi do bolesti srca

foto: Profimedia

Rezultati novog istraživanja pokazuju da višak kilograma izlaže riziku inkontinencije sve žene bez obzira na godine, kaže Džin Klark sa Medicinskog fakulteta Džons Hopkins u Baltimoru u američkoj saveznoj državi Meriland.

"Ljudi misle da je to nešto što pogađa samo starije žene", kaže Klark koja nije bila povezana s istraživanjem. “Međutim, ovo pokazuje da može pogoditi i mlađe žene i da su višak kilograma i gojaznost faktori rizika”.

Procene su da gotovo 50 posto žena u nekom trenutku života pati od inkontinencije, a manje od polovine potraži pomoć, kaže Klark.

“Ukoliko nastupi iznenadno, morate potražiti pomoć jer bi moglo da se radi o infekciji urinarnog trakta".

"Ako započne postupno i tada treba da potražite pomoć jer se mogu preduzeti neke stvari da vam se pomogne".

Kod žena kod kojih se uz gojaznost razvije inkontinencija, stanje se često popravi nakon što izgube na težini, kaže Klark.

Žene koje su gojazne i kod kojih se još nije pojavila inkontinencija mogle bi da razmisle o gubitku težine kako bi sprečile pojavu problema, dodala je ona.

Gojaznost može da izazove 14 vrsta raka: Naučnici uspeli da dokažu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs