da li je ovo kraj agonije?

Neverovatno otkriće naučnika: Novi centar za bol spasiće vas najtežih muka!

Naučnici su otkrili novi centar za bol u mozgu čije bi isključivanje olakšalo agoniju miliona ljudi

Medicina
21:42h Autor:
Neverovatno otkriće naučnika: Novi centar za bol spasiće vas najtežih muka!
Foto: Profimedia

Neuropatska bol je jedan od najtežih oblika hronične boli koju je teško lečiti zato što većina analgetika ne deluje na odgovarajuće receptore.

Lekovi protiv upala mogu da donesu manje olakšanje jer smanjuju pritisak na živce, a antidepresivi i lekovi protiv epilepsije mogu biti korisni za neke ljude, ali većini ipak ne pomažu.

Naučnici su otkrili mehanizam komunikacije koja deluje kao neka vrsta megafona za senzorske informacije: mala grupa neurona u mozgu prima informacije iz ostatka tela, pojačava te signale i šalje ih nazad na mesto dodira.

Preduhitrite bolest: Naučnici tvrde da 30 minuta dnevno hodanja smanjuje rizik od srčane slabosti!

foto: Profimedia

Ti signali putuju kroz kičmenu moždinu, koja prevodi informacije kao 'običan dodir' ili kao 'bol'.

U normalnim uslovima dodir i bol jasno razdvajaju neuroni inhibitori, ali posle oštećenja nervnog sistema nema suzbijanja, zbog čega informacija o dodiru aktivira receptore za bol, izazivajući neprijatne senzacije.

Kad su naučnici odstranili klaster nervnih ćelija otkriven kod miševa s neuropatskom boli, životinje više nisu ispoljavale negativne reakcije na blagi dodir, ali su i dalje reagovale na pravu bol, na primer, izazvanu ubodom igle ili toplotom.

Onesposobljavanje neurona se možda neće moći primeniti kod ljudi s neuropatskom boli, ali najnovija otkrića bude nadu u moguće mehanizme lečenja u budućnosti.

Bolovi u kolenima i zglobovima brzinski nestaju: Ovaj ukusni lek možete sami da napravite! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs