Pročitajte, vredi!

Koliko je kurkuma zdrava? Vrhunski stručnjaci otkrili baš svaki detalj!

Detaljna objašnjenja naučnika i šta morate da shvatite kada je reč o lekovitim jedinjenima iz biljaka

Medicina
20:42h Autor:
Koliko je kurkuma zdrava? Vrhunski stručnjaci otkrili baš svaki detalj!
Foto: Shutterstock

"Ipak, teško je razdvojiti aktivnost i uslove u ćelijama od toga šta će se zapravo dogoditi u čovekovom organizmu. Jedno je obećavajući rezultat eksperimenta koji se sprovodi na ćelijama u laboratoriji, a sasvim dugo kada to isto uradite u kliničkom ispitivanju na ljudima, gde nisu zabeleženi nikakvi specijalni rezultati", objasnio je dr Hop.

Jedan od razloga za tako drastičnu razliku jeste to što osim kurkume, i kurkumin ima biološka svojstva koja ga čine jedva dostupnim. Izlučuje se i metaboliše neverovatnom brzinom, pa se jako mala količina kurkumina zapravo apsorbuje u telo.

Ipak, način na koji se kurkuma tradicionalno koristi jako je važan - biber i kurkuma često idu zajedno, a piperin, supstanca koja biberu daje ljut ukus, povećava dostupnost kurkumina.

"To nam daje nadu. Ako materije ulaze i izlaze iz ćelija, piperin je nešto poput vrata koja im omogućavaju lakši prolaz", kaže dr Hop.

Veza kurkume sa glaukomom i Alchajmerom

Kurkumin se takođe ne rastvara tako lako i veći deo uopšte ne uđe u krvotok, tvrde naučnici koji su nedavno završili studiju o efektima kurkume u lečenju glaukoma.

"Da biste imali efektivnu dozu, trebalo bi da uzmete tabletu od 24.500 miligrama kurkumina svaki dan, što bi, opet, povećalo rizik od nuspojava poput povraćanja i dijareje", objasnili su eksperti.

foto: Profimedia

"U kariju ima svega 700 mg kurkume. To bi značilo da u terapeutske svrhe treba da pojedete 200 porcija karija dnevno, što je, naravno, potpuno suludo", kaže dr Frančeska Kordeiro, profesor oftamologije na Univerzitetu Imperial u Londonu.

Umesto kapsula i kuhinje, tim dr Kordeiro je u svojoj studiji koristio kapi sa stabilizatorima koji povećavaju rastvorljivost kurkumina. Eksperiment su sprovodili na pacovima dva puta dnevno.

"Koristili smo nanotehnologiju. Prednost "minijaturnosti" je to što nešto tako malo poput kapljice može sa površine da završi iza oka. Jednom kad uđe unutra, utične na nervne ćelije i direktno može da ih sačuva od odumiranja. To se zove neuroprotekcija", objasnila je dr Kordeiro.

Ona dodaje da je tri nedelje kasnije kontrolna gruoa koja nije bila podvrgnuta tretmanu imala 23% manje ćelija mrežnjače. Kod grupe koja je bila pod terapijom, gubitak ćelija sprečen je pomoću kurkumina.

Sledeći korak naučnika biće kliničke studije koje će istraživati mogućnost korišćenja mrežnjače kao "prozora ka mozgu", razvijanjem kapi u dijagnostičke svrhe za Alchajmerovu bolest.

(Stil.kurir.rs / CNN)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs